Ανακαινίζοντας

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ανακαινίσουν μία  υπάρχουσα κατασκευή αντί της ανέγερσης μιας νέας οικοδομής.

Αυτό γίνεται για δύο λόγους:

α. η οικονομική κρίση μας κάνει να προτιμούμε το χαμηλότερο κόστος της ανακαίνισης και

β. η ανάγκη μας για οικολογική συμπεριφορά, μας κάνει να σκεφτούμε διπλά πριν μετατρέψουμε σε μπάζα ένα κτίσμα που κατανάλωσε σημαντικούς φυσικούς πόρους αλλά και χρόνο, κόπο και χρήμα για να κατασκευαστεί.

Ο δεύτερος λόγος αποδεικνύει κάτι που πάντα πιστεύαμε, ότι δηλ. οικολογία χωρίς οικονομία δεν γίνεται.

Η ανακαίνιση θα είναι πετυχημένη όταν έχει σχεδιαστεί ολοκληρωμένα από την αρχή.

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι: Πόσα χρήματα είναι διαθέσιμα?

Ωστόσο, είναι δυνατόν (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) μία παλιά κατασκευή να είναι -τουλαχιστον- μακροπρόθεσμα οικονομικότερο να κατεδαφιστεί και να αντικατασταθεί από μία νέα οικολογική κατασκευή απ’ ότι να συντηρηθεί.

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό  είναι το κριτήριο εκείνο που θα καθορίσει τις τελικές μας αποφάσεις. Και πάνω σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι μία ανακαίνιση είναι γενικά και κατ’ αρχήν μία σχετικά ακριβή υπόθεση. Ισχύει πάντα το ότι το να “ξεφτιάχνεις” και να “ξαναφτιάχνεις” είναι ακριβότερο από το να “φτιάχνεις”. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα μπορούσε κανείς, λ.χ. χωρίς μεγάλη προσπάθεια, να ξοδέψει το ισόποσο ενός ολόκληρου καινούργιου σπιτιού κάνοντας μόνο μία ανακαίνιση.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Διαμέρισμα 100-120 τ.μ. ηλικίας 25-30 ετών σε μεσαία περιοχή της Αθήνας (π.χ. Παγκράτι, Ιλίσια, κ.α.) με αγοραία αξία 100-120 χιλ. ευρώ. Δεν θα κουραστούμε πολύ (αν δεν προσέξουμε ή αν απλώς το επιθυμούμε) να ξοδέψουμε για την ριζική του ανακαίνιση σχεδόν την συνολική του αξία. Θα μπορούσαμε μόνο για την κουζίνα του να ξοδέψουμε εύκολα 20-30 χιλ. ευρώ αντικαθιστόντας όλα τα παλιά έπιπλα και συσκευές με μοντέρνα Ιταλικά ή Γερμανικά έπιπλα κουζίνας και ωραίες εντοιχισμένες συσκευές κι έναν υπέροχο πάγκο από corian και νέο νεροχύτη με πανάκριβη γερμανική μπαταρία που έχει βελούδινη αίσθηση και αντέχει μια ζωή.

Προσθέστε στο παραπάνω πλακάκια (στα μπαλκόνια αλλά και μέσα στο σπίτι), μπάνιο, WC, πατώματα, ντουλάπες, κουφώματα, πόρτα ασφαλείας και σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μας.

Δεν θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε ότι το δευτερεύον κομμάτι της κατασκευής είναι αυτό που μπορεί εύκολα να κοστίσει πολύ περισσότερο.

Αφήνοντας έξω τις βασικές εργασίες συντήρησης (χάλασε μια βρύση ή κάποια άλλη συσκευή), θα χωρίσουμε τις ανακαινίσεις σε 3 μεγάλες κατηγορίες:

  1. αισθητικές παρεμβάσεις,
  2. παρεμβάσεις σε θέματα ζωτικής στατικής σημασίας για την ασφάλεια των ανθρώπων μέσα και έξω από το κτίριο,
  3. εσείς κάντε δίαιτα. Αφήστε όμως το πορτοφόλι σας να παχύνει: ενεργειακές παρεμβάσεις.

Σχεδιάζοντας σωστά απ’ την αρχή

Η πετυχημένη ανακαίνιση θα ξεκινήσει από τον καλό σχεδιασμό. Τα πρώτα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι: α. πόσα χρήματα μπορώ να διαθέσω για ανακαίνιση του σπιτιού μου, β. πόσο χρόνο μπορώ (αν χρειαστεί) να μείνω κάπου αλλού, γ. ποιές είναι οι πραγματικές ανάγκες του σπιτιού μου για ανανέωση (πέρα από τις αισθητικές). Εφόσον …

Αισθητικές παρεμβάσεις για Ανακαίνιση

Οι παρεμβάσεις αυτού του τύπου αρχίζουν από το απλό βάψιμο μέσα ή έξω και πραγματικά δεν έχουν τελειωμό. Είναι αυτές που έχει στο μυαλό του ο περισσότερος κόσμος όταν σκέφτεται τη λέξη “Ανακαίνιση”. Μέσα σ’ αυτές περιλαμβάνονται: δάπεδα ξύλινα ή άλλα τουαλέττες, WC και μπάνια πόρτες εσωτερικές πόρτες εξωτερικές και πόρτες ασφαλείας παράθυρα, παντζούρια, ρολλά …

Επεμβάσεις για θέματα ασφάλειας ζωτικής σημασίας

Ο περισσότερος κόσμος δεν θα έκανε ανακαίνιση για κάποιον από τους παρακάτω λόγους: κολόνες που διαβρώθηκαν και αποκάλυψαν τον οπλισμό τους (σίδερα). Αυτά με τη σειρά τους, αφού έχουν εκτεθεί στην υγρασία της ατμόσφαιρας έχουν χάσει μέρος της δύναμής τους, κάγκελα/κουπαστές που λόγω διάβρωσης δεν προσφέρουν πλέον ασφάλεια, κομμάτια τοιχίων που πλέον δεν στηρίζονται αρκετά …

Ενεργειακές παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις αυτού του τύπου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι ότι αυτές είναι οι μοναδικές που δεν κάνουν υποχρεωτική δίαιτα στο “πορτοφόλι” μας. Αντίθετα με τις παρεμβάσεις όλων των άλλων τύπων, οι ενεργειακές παρεμβάσεις μπορεί να του επιτρέψουν να …πάρει και λίγο βάρος, που τόσο πολύ το χρειάζεται. Η απλούστερη θα μπορούσε να είναι …

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.