Επιστροφή σε Προκατασκευή

σύμμεικτη κατασκευή

Σύμμεικτη ή Μεταλλική ονομάζεται η κατασκευή που συνδυάζει τον δομικό χάλυβα με το οπλισμένο σκυρόδεμα. Δομικός χάλυβας είναι τα χαλύβδινα τμήματα, διατομής -συνήθως- Η.

Στη σύμμεικτη κατασκευή (όπως και με όλους τους άλλους τρόπους προκατασκευής) είναι απαραίτητη μία βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα. Πάνω σ’αυτή τη βάση θα τοποθετηθεί ο μεταλλικός σκελετός που θα αποτελείται από κολώνες και δοκάρια. Οι πλάκες θα κατασκευαστούν από επί τόπου χυτό σκυρόδεμα. Μία αρκετά συχνή παραλλαγή είναι η “μπακλαβαδωτή” λαμαρίνα (ή τραπεζοειδής λαμαρίνα ή τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο, βλ. Λεξικό της Οικοδομής) που τοποθετείται πάνω στο μεταλλικό σκελετό και ακολούθως οπλίζεται και πάνω του χυτεύεται σκυρόδεμα. Η λαμαρίνα αυτή τοποθετείται αντί για το παραδοσιακό πέτσωμα (βλ. Λεξικό της Οικόδομής).

Εάν υπάρχει υπόγειο, κι αυτό επίσης θα πρέπει να κατασκευαστεί από επί τόπου χυτό σκυρόδεμα.

Η τοιχοποιία μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους: τούβλα, πορόλιθοι (ALFABLOCK ή YTONG), αλλά και με τρισδιάστατο δομικό πλέγμα.

Η σύμμεικτη κατασκευή προσφέρεται ιδιαίτερα στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. για ασυνήθιστα σχήματα με μεγάλα ανοίγματα (από κολώνα σε κολώνα),
  2. για ειδικές περιπτώσεις επαγγελματικών/βιομηχανικών χώρων όπου αυξάνονται τα τετραγωνικά που ο νόμος επιτρέπει να χτιστούν χάρις στην μεταλλική κατασκευή,
  3. όπου για κάποιο λόγο πρέπει να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται τον αριθμό των σκυροδετήσεων ή και την κατανάλωση σκυροδέματος (π.χ. δεν υπάρχει αρκετά κοντά εργοστάσιο παραγωγής σκυροδέματος),
  4. όπου χρειάζεται να έχουμε εμφανή μεταλλικά στοιχεία για αρχιτεκτονικούς λόγους,
  5. όπου πρέπει οπωσδήποτε να ελαχιστοποιήσουμε το βάρος της κατασκευής (π.χ. για πανωσηκώματα όπου έχουμε κάποιες επιφυλάξεις για την αντοχή της υπάρχουσας κατασκευής -σ’αυτή την περίπτωση θα πρέπει κανονικά να μην σηκώσουμε τίποτα πάνω από την υπάρχουσα κατασκευή-).

Πρέπει να προσθέσουμε ότι στην μεταλλική κατασκευή (σύμμεικτη) πετυχαίνουμε κάποιο όφελος στο χρόνο και κάποια οικονομία στα ένσημα.

Διαβάστε μερικές συχνές ερωτήσεις για τη σύμμεικτη κατασκευή στο τμήμα: ” Ρωτήστε μας … Σας απαντούμε

Σύμμεικτη και Κλασσική

Σε σχέση με μία κλασσική κατασκευή, στη σύμμεικτη κατασκευή αντικαθιστούμε τις κολώνες και τις δοκούς από οπλισμένο σκυρόδεμα, με κολώνες και δοκούς από χάλυβα διατομής -συνήθως- Η. Αυτή είναι και η βασική διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους. Στην παραπάνω εικόνα ο σκελετός στ’ αριστερά είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ στα δεξιά βλέπουμε τις κολώνες και …