Επιστροφή σε Χτίζοντας

Άδεια οικοδομής

Kαλέστε τώρα 210-77 99 984! Προσχέδια χωρίς καμμία χρέωση. Δωρεάν 3-διάστατες απεικονίσεις.

Η φάση της λήψης της άδειας οικοδομής, περιλαμβάνει την μελέτη και τον σχεδιασμό. Είναι επομένως το κρισιμότερο κομμάτι στο να χτίσει κανείς ένα σπίτι. Ένα σπίτι που στοιχίζει περίπου 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ακόμα και με 100 τ.μ. συνολικής επιφάνειας, αποτελεί ένα σημαντικό έργο απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς: τεχνικά, οικονομικά, χρονικά.

Χρειάζεται επομένως προσοχή και γνώση για να μην γίνουν λάθη σε μία τέτοια κλίμακα.

Ας μην ξεχνάμε ότι κανείς ποτέ δεν σχεδίαζε να αποτύχει. Απλώς απέτυχε να σχεδιάσει.

Ο σωστός σχεδιασμός θα πρέπει να εμπεριέχει τις οικονομικές σας δυνατότητες αλλά και τις τεχνικές και αισθητικές σας απαιτήσεις. Στην πραγματικότητα έναν συμβιβασμό ανάμεσα σ’ αυτά.

Ο μηχανικός ή το Τεχνικό γραφείο στο οποίο θα αναθέσετε την έκδοση αδείας, διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να συμπεριλάβει όλα τα παραπάνω στην μελέτη που θα εκπονήσει.

Ξεκινήστε την διαδικασία της άδειας αφού έχετε μελετήσει καλά τις ανάγκες σας. Μάθετε τους όρους δόμησης για το οικόπεδό σας και σκεφτείτε τις ανάκγες σας σε χώρους. Κάντε την πρώτη σας επίσκεψη στον μηχανικό σας με ένα τοπογραφικό στα χέρια.

Πόσο κοστίζει μία άδεια οικοδομής? Για να απαντηθεί με ακρίβεια αυτή η ερώτηση από τον μηχανικό σας, πρέπει να έχει προηγηθεί το σχέδιο της οικοδομής.

Πρέπει (ανάμεσα σε πολλά άλλα) να είναι γνωστά:
α. τα τετραγωνικά της οικοδομής
β. τα τετραγωνικά του οικοπέδου
γ. αρκετές λεπτομέρειες που αφορούν την μορφή της οικοδομής, όπως ημιυπαίθριοι, κλιμακοστάσια, υπόγεια, αν το οικόπεδο είναι εντός ή εκτός σχεδίου κ.α..

Πληροφοριακά αναφέρω ότι  για να υπολογιστεί σωστά το από τον νόμο ελάχιστο προβλεπόμενο κόστος μιας άδειας οικοδομής, απαιτείται (στις περισσότερες περιπτώσεις) η καταχώρηση περισσοτέρων από 10 διαφορετικών παραμέτρων.

Η σημασία και η εφαρμογή του ελάχιστου από το νόμο προβλεπόμενου κόστους αδείας οικοδομής έχει αλλάξει με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών από τις αρχές του 2012. Διαβάστε περισσότερα σχετικά μ’ αυτό εδώ.

Ο νόμος προβλέπει το κόστος της άδειας οικοδομής, και το κατανέμει σε κόστος μελέτης, επίβλεψης και φορολογικά έξοδα. Ο βασικός λόγος που η πολιτεία έχει κάνει αυτή την προβλέψη, είναι για να εξασφαλίσει το ποσό των φόρων που θα εισπράξει από κάθε άδεια οικοδομής. Προφανώς λίγο (ή και καθόλου) ενδιαφέρεται για το πραγματικό ποσό που θα εισπράξουν οι μηχανικοί. Άλλωστε και να ενδιαφερόταν, δεν θα μπορούσε να το ελέγξει. Έτσι στην αγορά μπορείτε να διαπραγματευτείτε αυτό το ποσό με το μηχανικό σας, και συχνά θα σας δώσει κάποια έκπτωση.

Θα πρέπει -από την άλλη- να πούμε ότι ακόμα και τα ποσά που προβλέπονται από τον νόμο, δεν είναι αρκετά για μία εμπεριστατομένη και ενδελεχή μελέτη της κατασκευής. Σκεφτείτε το εξής: Πόσοι ανθρωπομήνες μελέτης και έρευνας γίνονται για να βγεί στην παραγωγή ένα αυτοκίνητο (αντικείμενο αξίας 10-20 χιλιάδων ευρώ)? Πολλοί περισσότεροι απ’ όσους μπορούν να μπούν στην μελέτη ενός οικοδομικού έργου (αντικείμενο αξίας 200-300 χιλ. ευρώ)!

Σας προσκαλούμε να ρίξετε μια ματιά στα έτοιμα σχέδια που έχουμε. Μπορεί ανάμεσά τους να βρείτε και το μελλοντικό σας σπίτι.

Συχνές παραλείψεις στον σχεδιασμό

Αρκετά συχνά ο σχεδιασμός των παρακάτω είναι μηδενικός ή ανεπαρκής: Περιβάλλων χώρος, επιχωματώσεις, περιτοίχιση. Ανελκυστήρας. Δεν έχουν όλες οι κατασκευές ανελκυστήρα, αλλά και σ’αυτές που έχουν, ελάχιστοι μηχανικοί θυμούνται να περιλάβουν στον σχεδιασμό τους τις προεκτάσεις του φρεατίου του ασανσέρ στην πρώτη και στην τελευταία στάση του. Αυτό έχει σαν συνέπεια σημαντικά πισωγυρίσματα στην φάση …