Επιστροφή σε Χτίζοντας

Απόκτηση οικοπέδου

Βεβαιωθείτε ότι το οικόπεδο (ή αγροτεμάχιο) που σκέφτεστε να αγοράσετε:

  1. μπορεί να χτιστεί,
  2. επιτρέπεται η χρήση που εσείς επιθυμείτε (π.χ. κατοικία ή επαγγελματικός χώρος),
  3. δεν περνάει κάποιο ρέμα μέσα του,
  4. δεν αποτελεί δασική έκταση,
  5. δεν αποκτήθηκε από χρησικτησία (ή σ’αυτή την περίπτωση συμβουλευτείτε τον δικηγόρο/συμβολαιογράφο σας),
  6. δεν εκρεμούν εις βάρος του οικοπέδου (ή της περιοχής, ή του οικοδομικού τετραγώνου) αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για διακοπή οικοδομικών εργασιών,
  7. ένας τουλάχιστον δρόμος το φτάνει σε κάποια από τις πλευρές του,
  8. διαθέτει τις προϋποθέσεις που εσείς απαιτείτε και μπορεί να χτίσει το σπίτι που εσείς επιθυμείτε, δηλ. τους επιθυμητούς από εσάς όρους δόμησης (συντελεστής δόμησης, κάλυψης, κλπ).

Ακολούθως, πριν αποφασίσετε πόσα χρήματα θα πληρώσετε γιαυτό, προσπαθήστε να μάθετε μερικά ακόμα πράγματα. Πάρτε ένα τοπογραφικό σχέδιο της περιοχής όπου βρίσκεται το οικόπεδο και μάθετε (αν είναι δυνατό) τι επιτρέπεται και/ή πρόκειται να χτιστεί γύρω του. Η αξία του οικοπέδου είναι διαφορετική αν μπροστά του πρόκειται να έχει μία μεγάλη πλατεία και διαφορετική αν μπροστά του πρόκειται να έχει μία μεγάλη πολυκατοικία που θα το κλείνει.

Ακόμα, ελέγξτε αν υπάρχει η πιθανότητα, το ενλόγω οικόπεδό, να πλημυρίσει σε περίπτωση ισχυρής νεροποντής. Αν βρίσκεται σε κάποιο βαθούλωμα στη συγκεκριμένη τοποθεσία, θα πρέπει αυτό να ληφθεί υπ’ όψη. Σίγουρα αυτός ο παράγων επηρεάζει την αξία του.

Μελετήστε το σχήμα του οικοπέδου με τον μηχανικό σας. Λάβετε υπόψη σας ότι τα ορθογωνικά σχήματα είναι συνήθως περισσότερο και καλύτερα εκμεταλεύσιμα απ’ ότι άλλα σχήματα.

Ελέγξτε την κλίση του οικοπέδου. Μεγάλες κλίσεις θα απαιτήσουν και πολλά έξοδα για κατασκευές από μπετόν στον περιβάλλοντα χώρο. Από την άλλη, θα επιτρέψουν σε κάποιο τουλάχιστον υπόγειό σας να είναι τελείως ανοιχτό από τη μία πλευρά.

Αν είναι δυνατόν ελέγξτε το έδαφος. Πετρώδες έδαφος μάλλον θα απαιτήσει και υψηλότερη δαπάνη σε χωματουργικά.

Τέλος, αν περνάνε πυλώνες της ΔΕΗ από πάνω ή πολύ κοντά από το οικόπεδο που εξετάζετε να αγοράσετε, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτήτε.

Τα παραπάνω είναι βασικές οδηγίες και σε καμμία περίπτωση δεν απαριθμούν
όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με την αγορά ενός οικοπέδου.

Και μια και μιλάμε για οικόπεδα και για γη, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόση γη αναλογεί σε κάθε κάτοικο του πλανήτη?