ΙΚΑ

ikaΤο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι από τη ζωή σας, όταν πάρετε την απόφαση να χτίσετε. Μιλάμε για τα οικοδομικά ένσημα(*) τα οποία έχουν σχεδόν την ίδια αξία με ένα ημερομίσθιο. Βέβαια πρόκειται για κατηγορία επαγγελμάτων που εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά (σίγουρα αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να δουλεύεις όλη μέρα στο κρύο, στη βροχή, στον ήλιο, πάνω σε σκαλωσιές, μέσα στη λάσπη, στα χώματα και στη σκόνη), αλλά όπως κι αν το δεις φαίνεται αρκετά επαχθές φορτίο το να κοστίζει η ασφαλιστική καλυψη ενός ανθρώπου, σχεδόν όσο και το μεροκάματό του.

Υποτίθεται ότι τα χρήματα που θα ζητήσει το ΙΚΑ, θα πάνε σε καλή μεριά, προσφέροντας ασφαλιστική κάλυψη (περίθαλψη και σύνταξη) σ’ αυτούς που θα ξοδέψουν -με τη σειρά τους- ένα κομμάτι της δικής τους ζωής, για να χτίσουν το σπίτι σας.

Ας ελπίσουμε ότι έτσι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση αυτός είναι ο νόμος του κράτους.

Η ανάμοιξή σας με το ΙΚΑ (στα πλαίσια της κατασκευής μιας κατοικίας) θα αρχίσει από τα σχέδια: Ο μηχανικός σας θα προϋπολογισει τα ελάχιστα ένσημα που θα απαιτηθούν για την κατασκευή σας και μαζί με τα άλλα χαρτιά και σχέδια που θα κατατεθούν στην πολεοδομία (για την λήψη της άδειας οικοδομής) θα καταθέσει και στο ΙΚΑ αυτόν τον προϋπολογισμό ενσήμων. Αυτός ο προϋπολογισμός, βασιζόμενος σε συγκεκριμένη νομοθεσία, θα “οδηγείται” από τα τετραγωνικά των διαφόρων τμημάτων της κατασκευής σας. Επίσης έχει σημασία και ο τρόπος κατασκευής. Για κάποιες προκατασκευές το κόστος των ενσήμων μειώνεται σημαντικά ενώ ενδέχεται να βρείτε και είδος προκατασκευής όπου εσείς δεν έχετε να αναμειχθείτε καθόλου με ένσημα.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας για τον προϋπολογισμό των ενσήμων είναι: 2 ένσημα για κάθε μ2 δόμησης όπως αυτή έχει βγει στην άδειά σας. Δηλ. ας πούμε ότι έχετε ένα οικόπεδο 500μ2 με συντελεστή δόμησης 0,5. Τότε η δόμησή σας είναι 250μ2. Εκτιμούμε -λοιπόν- ότι τα ένσημά σας θα είναι λίγο λιγότερα από 500 αν έχετε υπόγειο και δεν έχετε Pilotis και πισίνα (όπως είναι τα περισσότερα σπίτια).

Δυστυχώς αρκετά συχνά μαθαίνουμε για περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν αισθανθεί ότι πέσαν θύματα εκβιασμών σχετικά με τα ένσημα του ΙΚΑ. Δηλαδή, ενώ συμφώνησαν με τον εργολάβο τον αριθμό των ενσήμων όταν του ανέθεσαν το έργο, εκ των υστέρων ήρθαν κάποιοι από το προσωπικό του εργολάβου και απαίτησαν επιπλέον ένσημα ή αλλιώς θα κάναν καταγγελία. H άμυνα γι’ αυτό το ενδεχόμενο? Στο συμφωνητικό που θα κάνετε με τον εργολάβο σας, περιλάβετε κι αυτό τον όρο.

Διαβάστε τη συνέχεια: Πως προϋπολογίζονται τα ένσημα του ΙΚΑ

(*) δεν μιλάμε για τα ένσημα των εργαζομένων στις εταιρίες που θα φτιάξουν τα κομμάτια της κατασκευής σας, που θα έρθουν στην οικοδομή σας έτοιμα. Λ.χ. τα τούβλα που θα έρθουν στην οικοδομή σας θα έχουν μέσα τους ασφαλιστικές εισφορές (που θα εισπράξει και πάλι το ΙΚΑ), αλλά αυτές θα είναι ενσωματωμένες στην τιμή των τούβλων. Αυτά τα επαγγέλματα λέγονται “εστεγασμένα”. Μιλάμε -επομένως- για τον μάστορα (και τον βοηθό του) που θα χτίσουν τα τούβλα. Αυτοί οι δύο παίρνουν τα οικοδομικά ένσημα.

Πως προϋπολογίζονται τα ένσημα του ΙΚΑ

Εφόσον μιλάμε για κατοικίες (για επαγγελματικά ή άλλα είδη κατασκευών ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές): Για τις κλασσικές κατασκευές τα ένσημα προϋπολογίζονται με βάση τις επιφάνειες (σε μ2) της οικοδομής σας, πολλαπλασιαζόμενες με τους παρακάτω συντελεστές: Πίνακας 1 Ελεύθερος χώρος PILOTIS: 0,62 Υπόγ. Βοηθ. χώροι: 0,80 Στεγ. ισόγειοι χώροι στάθμευσης: 0,59 Υμιυπαίθριοι χώροι: 1,03 Πισίνες: 0,89 Ακάλυπτος …

Πότε ακριβώς θα πρέπει να τα πληρώσω?

Θα πρέπει να τα πληρώνετε παράλληλα με την εξέλιξη των εργασιών. Αν υποθέσουμε ότι οι εργασίες γίνονται χωρίς διακοπή, τότε κάθε μήνα θα υποβάλετε μία δήλωση στο ΙΚΑ, όπου θα αναφέρετε τα ονόματα (και άλλα στοιχεία) αυτών που εργάστηκαν τον προηγούμενο μήνα Στον ίδιο μήνα που θα υποβάλετε τη δήλωση θα πρέπει να πληρώσετε και …

Πως θα συμπληρώσω μια ΑΠΔ (δήλωση στο ΙΚΑ)?

Η συμπλήρωση μιας ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση), πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε κάθε μήνα για τον οποίο έχουν γίνει εργασίες στην οικοδομή σας, χωρίς να είναι “Πυρηνική Φυσική”, είναι ένας “πονοκέφαλος” που θα πρέπει να αντέξετε μέχρι να τελειώσει το έργο σας. Θα προσπαθήσουμε να απαλήνουμε τον “πονοκέφαλο” αυτό δίνοντάς σας τις παρακάτω οδηγίες: …

Ημερομίσθια Οικοδόμων για το ΙΚΑ, από 18-7-2009

Τα ισχύοντα σήμερα ημερομίσθια οικοδόμων έχουν όπως ο παρακάτω πίνακας. Σημειώνουμε ότι η alpha6.gr θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατάει ενήμερους τους αναγνώστες της προσθέτοντας τα νέα ημερομίσθια όταν αυτά αλλάξουν. Ωστόσο, δεν μπορεί να έχει καμμία ευθύνη αν για οποιονδήποτε λόγο δεν ενημερωθεί έγκαιρα για αλλαγές.