Επιστροφή σε Προκατασκευή

προκάτ από ξύλο

Υπάρχουν γενικά 2 τρόποι για να κάνει κανείς μία προκατασκευή από ξύλο:

1. από ολόκληρους κορμούς ξύλου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί οι κορμοί να έχουν κοπεί ώστε να έχουν αποκτήσει τετραγωνική διατομή. Σ’αυτό το είδος της κατασκευής δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης μόνωσης, αλλά ήδη το ξύλο παρέχει αρκετή μόνωση. Άλλωστε η ομορφιά του είναι ακριβώς αυτή: να βλέπεις εσωτερικά (και εξωτερικά) τους κορμούς από ξύλο. Να περιμένετε ότι για το πρώτο διάστημα θ’ακούτε τα ξύλα να τρίζουν καθώς θα παίρνουν την οριστική τους θέση.

2. από σκελετό από ξύλα (post and beam). Στην συνέχεια ο σκελετός αυτός επενδύεται με κάποιο υλικό (αρκετά συχνά heraklith) και ακολούθως σοβατίζεται και βάφεται. Κάποια δοκάρια, ειδικά σε οροφές, μπορεί να είναι εμφανή, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα ξύλα του σκελετού θα σκεπαστούν, αφού απτελούν έναν εσωτερικό σκελετό. Μ’αυτή τη προσσέγγιση οι δυνατότητες για μονώσεις στο εσωτερικό των τοιχίων είναι απεριόριστες.

Όποιο τύπο προκατ ξύλινου κι αν επιλέξετε ισχύουν τα ακόλουθα:

Συνήθως οι κατασκευές αυτού του τύπου μπορεί να γίνουν για μέχρι 2 επίπεδα.

Επιπλέον θα χρειαστείτε μία βάση από μπετό, όπου πάνω του θα κατασκευαστεί η κατοικία σας. Εάν υπάρχει υπόγειο, τότε αυτό θα κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Στο youtube μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα video clips στις ενότητες timber framing και post and beam.

Για ενδιαφέρουσες επιπλέον πληροφορίες: http://en.wikipedia.org/wiki/Timber_frame