Μήπως με συμφέρει να χτίσω με πέτρα?

Με συμφερει να χτισω συμβατικα ή να με πετρα? Να γλυτωσω δηλ. τα τ.μ της εξωτερικης τοιχοποιιας και στο χτισιμο, μπετα, σιδερα, σοβαδες, μαρμαροσκονες,βαψιματα κ.τ.λ. Εννοω με πετρα ολοκληρη η οικοδομη, χωρις μπετον στα στατικα.
Πενηντα εκ. ντουβαρι γυρω γυρω.
Τι με συμφερει οικονομικα; Σε απολυτες τιμες υλικων και εργατικων ποιο λετε ειναι φθηνοτερο;
Ποσο πιστευετε μπορει να κοστισει το τ.μ. η συμβατικη μεσης ποιοτητας κατασκευη;

Απ: Είναι γεγονός ότι χτίζοντας με πέτρα (όπου το πάχος της τοιχοποιίας είναι 50 εκ.) μπορείτε να πετύχετε να μην μετρήσουν τα τετραγωνικά της τοιχοποιίας στα τετραγωνικά της δόμησης.

Ωστόσο:

α. είναι αδύνατον να γλυτώσετε τελείως τα μπετά. Κατ’ αρχήν θα έχετε σχεδόν σίγουρα μία βάση από μπετόν που θα χρησιμοποιηθεί σαν θεμέλιο. Επιπλέον μάλλον (εάν έχετε περισσότερα από ένα επίπεδα) θα έχετε και τις πλάκες σας φτιαγμένες από μπετόν. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε άλλες λύσεις (π.χ. πάτωμα από μεγάλες ξύλινες δοκούς) αλλά πιστεύουμε ότι η οικονομικότερη λύση για τις πλάκες σας θα είναι το μπετόν. Έτσι αυτό που απομένει είναι οι κολόνες και τα δοκάρια. Οι κολόνες και τα δοκάρια είναι το μικρότερο μέρος μιας μπετονένιας κατασκευής.

β. είναι κατά τη γνώμη μας αδύνατον να είναι οικονομικότερη η κατασκευή με πέτρα εκτός κι αν συντρέχουν ειδικές συνθήκες (π.χ. έχετε ήδη άριστης ποιότητας πέτρα στη διάθεσή σας δωρεάν και μάστορα που θα δουλέψει για σας με πολύ χαμηλές τιμές, ενώ την ίδια στιγμή το να φέρετε μπετόν στο έργο είναι κάθε φορά πολύ δύσκολο και πολύ ακριβό). Διαβάστε εδώ κι εδώ για το κόστος χτισίματος με πέτρα.

Ο λόγος που το μπετόν έχει κυριαρχίσει στην κατασκευή είναι το χαμηλότερο κόστος του σε σχέση με την μέθοδο που ουσιαστικά εκτόπισε, δηλ. την πέτρα. Πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα να το σκέφτεστε εκτός από την περίπτωση ειδικών συνθηκών (που περιγράψαμε παραπάνω) ή την περίπτωση που η ομορφιά του παραδοσιακού αυτού υλικού (της πέτρας) δίνει στο έργο σας πολύ μεγαλύτερη αξία ή που τα λίγα επιπλέον τετραγωνικά είναι εξαιρετικά κρίσιμα.  Σ’ αυτήν την προτελευταία περίπτωση θα πρέπει να εξετάσετε και το ενδεχόμενο επένδυσης με πέτρα μιας κατασκευής που έχει γίνει κατά τ’ άλλα με συμβατικό τρόπο.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το κόστος της συμβατικής κατασκευής.

3 σχόλια

  1. καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το site . Θα ήθελα να ρωτήσω το 1988 ο πατέρας μου έβγαλε μια άδεια οικοδομής .Έπεσε το υπόγειο και η βάση δεν έγιναν οι κολώνες και η πλάκα η άδεια έληξε το 1991 . Πως μπορώ να συνεχίσω ; Θέλω νέα άδεια; Αν ναι η άδεια θα είναι συνέχεια της παλιάς γιατί έχουν πληρωθεί ΙΚΑ και δηλώνεται και στην εφορεία σαν ημιτελές οικοδομή . Μπορώ να ρίξω κολώνες και την πάνω πλάκα και να ζητήσω αναθεώρηση; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας .

  2. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε περίπτωση που θέλω να επενδύσω με πέτρα φυσική εξωτερικά μια καινούργια οικοδομή θα πρέπει να είναι σοβαντισμένη ή δεν είναι απαραίτητο?

    Απ: Όχι δεν είναι απαραίτητο να έχει τελειώσει το σοβάτισμα. Καλό θα είναι, όμως, να έχει “πέσει” το χοντρό.

  3. Καλημέρα σας! Συγχαρητήρια για το site σας, είναι πραγματικά μια βάση πληροφοριών!!! Θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις … θα ήθελα να χτίσω ένα πέτρινο σπίτι χωρίς τσιμεντοκολόνες μόνο από πέτρα, συγκεκριμένα μου αρέσει η “ΠΕΤΡΑ ΑΚΟΠΗ ΣΙΚΗΣ” την οποία στο ίντερνετ την βρήκα με 210 ευρώ/τόνο … η ερώτησή μου είναι η εξής : για ένα πέτρινο σπίτι 120τμ για τους 4 τοίχους με πάχος 60cm … πόσους τόνους πέτρας χρειαζονται? πόσα m2 βγάζει ο τόνος? και πώς μετριούνται τα m2 από τον μάστορα? γιατί πιστεύω πως δεν θα μετρήσει m2 μόνο ως προς το μήκος και το ύψος του τοίχου, άλλα και ως προς το πάχος … διορθώστε με αν κάνω λάθος.

    μήπως θα μπορούσατε να προτείνετε κάποιο είδος πέτρας το οποίο είναι καλύτερο για τέτοιου είδους εργασία? δηλ. για χτίσιμο σπιτιού … μένω στη Ρόδο.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας.

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.