Μείωση του κόστους των ενσήμων του ΙΚΑ?

Δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε, αλλά μας πληροφόρησε κάποιος φίλος (Λογιστής στο επάγγελμα) ότι υπάρχειη παρακάτω σημαντικότατη αλλαγή σε ότι αφορά στον τρόπο διαχείρισης των ενσήμων μιας νέας οικοδομής.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες μας λένε ότι με βάση σχετική εγκύκλιο που έχει διανεμηθεί ήδη στις υπηρεσίες του ΙΚΑ, είναι δυνατόν για τα ένσημα εκτός χωματουργικών-σκελετού (Φάση 1, διαβάστε στις σχετικές σελίδες μας περισσότερα για τα ένσημα του ΙΚΑ), εφόσον έτσι συμφωνηθεί με τους εργαζόμενους, να δηλωθεί το ημερομίσθιο του απλού ανειδίκευτου εργάτη αντί για το αντίστοιχο οικοδομοτεχνικό ημερομίσθιο.

Η διαφορά στο κόστος είναι πολύ σημαντική καθώς το ημερομίσθιο του απλού ανειδίκευτου εργάτη είναι λιγότερο από το μισό από ότι το αντίστοιχο οικοδομοτεχνικό ημεροσμίσθιο.

Για να δούμε το μέγεθος της επίπτωσης στο συνολικό κόστος κατασκευής, ας πάρουμε για παράδειγμα μία τυπική οικοδομή 250 περίπου τετραγωνικών μέτρων, όπου τα συνολικά ένσημα έχουν προβλεφθεί σε περίπου 450, από τα οποία τα 150 ανήκουν στην Φάση 1 (χωματουργικά-σκελετός). Ας υποθέσουμε ακόμα ότι το μέσο οικοδομοτεχνικό ένσημο είναι 70€ ενώ το αντίστοιχο του απλού ανειδίκευτου εργάτη είναι μόνο 30€. Ο υπολογισμός που χρειάζεται να γίνει είναι αρκετά απλός: 300 ένσημα Χ 40€ το καθένα = 12.000€. Πάρτε το 85% αυτού του ποσού (εργοδοτικές εισφορές πλέον εισφορές εργαζομένου). Καθόλου άσχημα, σαν απόλυτο νούμερο. Αν υποθέσουμε ακόμα  ότι το συνολικό κόστος κατασκευής μιας τέτοιας οικοδομής ήταν 300.000€, το όφελος είναι της τάξης του 3%!

Είναι προφανώς ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση-επιβεβαίωση-διάψευση έχετε για το θέμα (ακριβώς παρακάτω στα σχόλια) και εκ των προτέρων (εμείς και οι υπόλοιποι αναγνώστες του σάϊτ μας) σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

8 σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

 1. Οι εγκύκλιοι αφορούν το σύνολο των οικοδομικών εργασιών για όλα τα ημερομίσθια του έργου.
  Και μην ξεχνάτε όσο αφορά τον αριθμό των ημερομίσθιων υπάρχει και απόφαση του ΣΤΕ που δικαιώνει ιδιοκτήτη ο οποίος μπορούσε να αποδείξει οτι για την οικοδομή του χρειάστηκε λιγότερα ημερομίσθια απο αυτά που καταλογίζει το ΙΚΑ βάση πινάκων.
  Βέβαια αυτη είναι μια περίπτωση που μπορεί να φτάσεις στα δικαστήρια για να δικαιωθείς οπότε δεν αξίζει να ασχοληθούμε.
  Ειδικά τώρα που πλέον το ημερομίσθιο προκύπτει μετά απο συμφωνία ερδοδότη τεχνίτη

  1. Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση και παρακαλώ πολύ όποιος ξέρει να μου απαντήσει.Βάσει αυτών των εγκυκλίων αυτά ισχύουν από 3/5/2012 εγώ τον Αύγουστο κόλλησα ένσημα για τον μήνα Ιούλιο με τα μεροκάματα 2009 πριν τα κολλήσω είχα πάει στο υποκ. του ικα και δεν ήξεραν τίποτα και ούτε και εγώ για αυτό τα κόλλησα.
   Γύρω στις 15/9/2012 ξαναπήγα και τότε με ενημέρωσαν για τα καινούρια ημερομίσθια. Εγώ έχω μαζέψει Υπεύθυνες δηλώσεις για τον μήνα Ιούλιο θεωρημένες απο το ΚΕΠ από τους ανθρώπους που απασχόλησα που γράφουν ότι απασχολήθηκαν στη οικοδομή τον μήνα Ιούλιο και πήραν τάδε ποσό € βάσει των καινούριων ημερομισθίων. Σε ερώτηση προς το ΙΚΑ μου είπαν ότι δεν μπορώ να κάνω διορθωτική στην ΑΠΔ του Ιουλίου και να βάλω τα καινούρια ημερομίσθια παρόλο που έχω Υπεύθυνες δηλώσεις των ανθρώπων που απασχόλησα. Μπορεί να με βοηθήσει παρακαλώ πολύ κάποιος στο αν αυτό που μου είπαν απο το ΙΚΑ ισχύει? Kαι το ρωτάω αυτό γιατί πιστεύω ότι λογικά εφόσον η εγκύκλιος αναρτήθηκε τον Μάϊ και εφόσον εγώ μπορώ να αποδείξω με υπεύθυνες δηλώσεις υπογεγραμένες με τα καινούρια ημερομίσθια για τον μήνα Ιούλιο γιατί να μην μπορώ να κάνω διορθωτική? Δεν φταίω εγώ που δεν υπήρχε ενημέρωση. Αλλωστε δεν ζητάω λεφτά πίσω αλλά το επιπλέον ποσό που θα προκύψει να πιστωθεί στη συνέχεια. Και εφόσον έχω δίκιο πως μπορώ να το πράξω αφου το υποκ του ικα μου λέει ότι δεν γίνεται? Οποιός γνωρίζει παρακαλώ ας μου πεί τι γνώμη του.

   Ευχαριστώ.

   Απ: αν το διεκδικήσετε δικαστικά, θα πρέπει τελικά να δικαιωθείτε. Θα πρέπει όμως να είστε έτοιμος για μία χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία που μπορεί να μην αξίζει τον κόπο.

 2. μπειτε στο διαυγεια και στην αναζήτηση βαλτε τους παρακάτω κωδικούς

  υπάρχουν 3 εγκύκλιοι σχετικα με το θεμα.
  Το νού σας γιατι στα υποκαταστηματα του ικα κανουν τις πάπιες, γιατι πρόκειτε να χασουν τεράστια ποσά.
  Β49Ψ4691ΩΓ-ΞΡΕ
  Β4ΩΚ4691ΩΓ-ΔΦΒ
  Β4ΛΨ4691ΩΓ-Η7Β

  ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ.
  επίσης ενημερώστε μας για εξελιξεις στα υποκαταστήματα του ικα

  1. gianni
   Σε Ευχαριστούμε Πολύ!
   Διαβάζοντας την πρώτη εγκύκλιο κατάλαβα ότι αυτή έχει εφαρμογή σε όλες τις εργασίες μιας οικοδομής και στη κατασκευή σκελετού-μπετά.

  2. σημερα πηγα στο ΙΚΑ καβαλας και ζητησα τις ασφαλιστικες εισφορες των οικοδομων.Μου εδωσαν εισφορες βασει της ΣΣ ΤΟΥ 2009. Οταν τους ειπα πως δεν ισχυει μου εδωσαν την καινουρια εγκυκλιο.
   αρ.πρωτ. Α41/ΟΕ/1 -3/5/12
   δεν ηξεραν να μου εξηγησουν και πολλα γιατι δεν τους ετυχε καμια περιπτωση ως σημερα….
   θα ενημερωθουν και θα ξαναπερασω

   Απ: δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των εγκυκλίων που ισχύουν στην υπηρεσία τους.

   Δεν πιστεύουμε ότι φταίνε πάντα αυτοί. Θα πρέπει κι εκείνοι που “παράγουν” τις εγκυκλίους και τους νόμους να χρησιμοποιούν κάποιο μέτρο.

   Είναι πολύ ευκολότερο να γράψεις ένα χαρτί απ’ ότι να καταλάβεις και να εφαρμόσεις αυτά που λέει. Όταν μάλιστα οι οδηγίες και οι νόμοι που παράγονται είναι τόσοι πολλοί και συχνά τόσο ανεφάρμοστοι, τότε οι οδηγίες και οι νόμοι αυτο-απαξιώνονται.

  • Παναγιωτης Μπουτσικάρης on 29/06/2012 at 12:05 pm
  • Απάντηση

  Εφόσον μειώθηκαν τα ημερομίσθια στην αγορά, το ίδιο και οι συντάξεις, είναι αυτοδίκαια αυτονόητο ότι πρέπει να μειωθούν αναλόγως και οι εισφορές ενσήμων.
  Αυτά όμως ισχύουν σε καθεστώτα ευνομούμενης διακυβέρνησης από τα οποία το μικρό θέατρο του παραλόγου που δίνει παράσταση στον τόπο μας φυσικά εξαιρείται !!!

 3. έκανα ένα τηλεφώνημα σε τοπικό κατάστημα ΙΚΑ και μου επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει σχετική εγκύκλιος. Μου είπαν ότι χρειάζονται δύο πράγματα. Αναγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και υπεύθυνες δηλώσεις των ενδιαφερομένων (εργοδότη-εργάτη). Το δεύτερο είναι απλό. Το πρώτο δεν ξέρω πόσο μπλέξιμο είναι. Ειδικά για οικοδομές με αυτεπιστασία και όχι μεγάλα έργα εκτιμώ ότι είναι δαιδαλώδες γιατί σχετίζεται με πρόσληψη εργάτη κλπ. Για άλλη μια φορά ένας νόμος κομμένος και ραμμένος για τους μεγαλοεργολάβους….

  1. Mporoume na mathoume poia einai i egkuklios tou ika file anastasie????pira sto ika rethimnou kai mou eipan pws den paizei tetoia egkuklios…an broume ton arithmo tis egkukliou tha mporousa na bgalw akri me ta ensima se oikodmi pou xekinisa prosfata sti kriti!!!

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.