Το κόστος των ενσήμων περιλαμβάνεται στο ΕΚΚΟ?

Δηλ. όταν λ.χ. το ΕΚΚΟ μου λέει για τα μπετά 30.000, κι έχω κι ένσημα για μπετά 4.000, τότε θα πρέπει να συγκεντρώσω αποδείξεις τουλάχιστον 26.000 (+ ένσημα 4.000 = 30.000) ή θα πρέπει να συγκεντρώσω αποδείξεις τουλάχιστον 30.000?

Απάντηση: Με βάση την εμπειρία μας, το ΕΚΚΟ είναι πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό κόστος που θα χρειαστεί να πληρώσετε. Έτσι, το ελάχιστο κόστος που προβλέπεται σ’ αυτό ξεπερνιέται άμεσα και χωρίς καθόλου προσπάθεια. Επομένως, εκ των πραγμάτων δεν τίθεται το παραπάνω θέμα.

Ωστόσο, ο κ. Ντουσόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, μας ενημερώνει:

Με βάση τον Ν.2238/1994 .
Για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 35 και 36 του ν.2238/1994 νοούνται:

1. Ως Καθαρό Κόστος Κατασκευής Οικοδομής (ΚΚΟ), το κόστος που περιλαμβάνει την αξία αγοράς των υλικών με το ΦΠΑ όταν δεν εκπίπτει ως φόρος εισροών και την αμοιβή εργασίας, η οποία προσφέρεται απ’ευθείας ή μέσω υπερεργολάβου, χωρίς ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Στο Καθαρό Κόστος Κατασκευής Οικοδομής περιλαμβάνονται επίσης οι κάθε είδους μεταφορές και οι μισθώσεις μηχανημάτων, που συνδέονται άμεσα με τις εκτελούμενες εργασίες, καθώς και οι προσφερόμενες υπηρεσίες κατά την εκτέλεση των επιμέρους έργασιών της οικοδομής. Δεν περιλαμβάνονται οι κάθε είδους αμοιβές μηχανικών για τη μελέτη και επίβλεψη των εργασιών.

2. Το προσδιοριζόμενο ελάχιστο συνολικό κόστος κατασκευής και τα ελάχιστα κόστη των επιμέρους εργασιών αποτελούν τη βάση προσδιορισμού των φορολογικών υποχρεώσεων των επιτηδευματιών του άρθρου 36 του ν.2238/94.

Συνεπώς, το ελάχιστο κόστος οικοδομής και τα συνιστώντα αυτό ελάχιστα κόστη των επιμέρους εργασιών, με βάση τα χιλιοστά του Αρχικού Πίνακα ή τα τροποποιημένα, μετά από αιτιολόγηση, στον Τελικό Πίνακα, οφείλουν να καλύπτονται από τα παραστατικά υλικών, μεταφορών και εργασίας (τιμολόγια υλικών, μεταφορικών μέσων, φατούρας, μισθώσεις μηχανημάτων και παροχής υπηρεσιών).

Εξαιρετικά, προκειμένου για επιμέρους εργασίες που δηλώνεται ότι έγιναν χωρίς την ανάθεσή τους σε εργολάβο ή υπεργολάβο, αλλά με τη χρησιμοποίηση ημερομισθίων τεχνιτών και εργατών, η δήλωση αυτή γίνεται δεκτή για συνολικό ποσό κατά μέγιστο μέχρι το είκοσι τοις εκατό (20%) του ΚΚΟ. Στην περίπτωση ως παραστατικά δαπάνης θεωρούνται οι μισθολογικές καταστάσεις και οι καταστάσεις του ΙΚΑ, που αναφέρονται στις συγκεκριμένες επιμέρους εργασίες. Το παραπάνω ποσοστό δεν ισχύει για επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα απασχολούν δικό τους προσωπικό για το σκοπό αυτό. Δηλαδή, το μόνιμο προσωπικό τους σε τεχνίτες και εργάτες είναι επαρκές, κατά ειδικότητα και αριθμό, για την εκτέλεση της σχετικής εργασίας σε εύλογο χρόνο.

Προσοχή το δεύτερο είναι για επιτιδευματίες!

6 σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ on 04/02/2016 at 2:49 pm
  • Απάντηση

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΕ ΕΝΑ ΓΗΠΕΔΟ 8 Χ 8 ΕΜΒΑΔΟΥ 3000 τ.μ.
  ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΙΚΑ :
  1η στρώση: Σκύρα θραυστά ή αμμοχάλικο μεγάλης απορροφητικότητας, ποταμίσιο ή λατομείου, 10-15 cm (κοκκομετρία 30 – 60 mm).
  2η στρώση: Αμμοχάλικο 3Α σε πάχος 10 cm (κοκκομετρία 0 – 30 mm).
  3η στρώση: Άμμος λατομείου – Φίλερ σε πάχος 3 – 5 cm (κοκκομετρία 0 – 4 mm)

  ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΑΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΣΑ ΚΥΒΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΥΛΙΚΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ.

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!!
  ΓΙΩΡΓΟΣ

 1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ

  ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΜΑΣ ΣΠΤΙ 90 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ 50 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ..
  ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΟΜΙΜΑ..
  ΕΚΤΑΤΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΚΕΠΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ 95 ΤΕΡΑΓΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΛΥΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΠΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ 4 ΛΟΙΠΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ? ΔΙΕΥΚΡΥΝΙΖΩ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ.

  Απ: Η εργασία για τη σκεπή απαιτεί ειδική δική της άδεια. Γι’ αυτή την εργασία θα πρέπει να προβλεφθούν ημερομίσθια και συνεπώς και ένσημα. Προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον μηχανικό που επιβλέπει τις εργασίες της νέας κατασκευής.

 2. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ:
  ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΛΔ ΟΧΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑΣ.
  ΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΝΑΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΑΛΛΑ
  ΕΓΩ ΕΠΕΛΕΓΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΛΔ ΕΠΕΛΕΞΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΣΟΒΑΤΖΗ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΚΤΛΠ
  ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 4000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ ΤΟΥ Ή ΟΧΙ?ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Απ: Έχουν αλλάξει πολλά τελευταία. Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι. Πιστεύουμε όμως ότι μπορείτε να το κάνετε.

  1. ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ?
   ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Ή ΙΚΑ?

  2. Κι εγώ το ίδιο ξέρω. Μπορείς να τα βάλεις.

 3. παρακαλω μπορει να μου αποσταλει ενα παραδειγμα συνταξησ μισθωλογηκης καταστασησ και καταστασεωσ ΙΚα, ωστε να καλυψω το 20% του ΚΚΟ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Aπ: παρακαλούμε ρίξτε μια ματιά στις σχετικές με το ΙΚΑ σελίδες μας εδώ.

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.