Κόστος κατασκευής υπογείου

Αναγνώστης μας μας γράφει :

“… με βάση την εμπειρία σας, πόσο θα στοιχίσει ένα ημιυπόγειο 80 τμ  3μ  ύψους (1m μεσα στο έδαφος),

για να πατήσει πάνω του σύμμεικτη κατασκευή πάλι 80τμ (χάλυβας σκελετός και τοιχοποιία)?

Με ενδιαφέρει προς το παρόν μόνο το κόστος του ημιυπογείου: εκσκαφή+μπετά+ΙΚΑ +άδεια+ΦΠΑ.

Eυχαριστώ και συγχαρητήρια για την πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα σας!!”

Απάντηση:

Για να φτάσετε στο σημείο να παραδώσετε την πλάκα πάνω στην οποία θα πατήσει το ισόγειό σας θα πρέπει να κάνετε και την θεμελίωση.

Κοστολογικά, η θεμελίωση πρέπει να επιμεριστεί ανάμεσα σε όλους τους ορόφους που τη χρησιμοποιούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο υπόγειο και το ισόγειο (θέλω να πω ότι στην περίπτωση που χτίζατε 6 ορόφους και υπόγειο, την θεμελίωση θα χρησιμοποιούσαν 7 επίπεδα ενώ αν δεν κάνατε υπόγειο αλλά κάνατε μόνο ένα ισόγειο επίπεδο τότε τη θεμελίωση θα την χρησιμοποιούσε μόνο το ισόγειο).

Το ίδιο ισχύει και για την άδεια. Κοστολογικά θα πρέπει (αφού κάνουμε μία ανάλυση κόστους ανά επίπεδο) να την επιμερήσουμε σε όλα τα επίπεδα που τη χρησιμοποιούν. Στη δική σας περίπτωση στα δύο επίπεδα: υπόγειο και ισόγειο.

Στην παρακάτω προσεγγιστική ανάλυση, δεν μπορούμε να ξέρουμε που ακριβώς χτίζετε κι άρα ποιές ακριβώς είναι οι συνθήκες της αγοράς εκεί. Επίσης δεν έχουμε δει τα ακριβή σχέδια (π.χ. το σχήμα της κάτοψης μπορεί να μην είναι τετράγωνο).

Έτσι θα χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικές τιμές από το “Τιμο-λόγιο της Οικοδομής

Τα χωματουργικά (διαβάστε εδώ περισσότερα), θα χρειαστούν περίπου 180 μ³ εκσκαφής (βάθος 1,5μ Χ επιφάνεια 120μ²). Θα πούμε επομένως 180Χ6≈Θα πούμε επομένως 180Χ6≈1.100€ (Α).

Η θεμελίωση (διαβάστε περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ), αν είναι ραντιέ (μία αρκετά πιθανή επιλογή), θα έχει πάχος τουλάχιστον 50 εκ.. Άρα αυτά θα απαιτήσουν περίπου 40-50 μ³ μπετόν.

Στη συνέχεια έχουμε τους περιμετρικούς τοίχους από μπετόν, καθώς και τις όποιες κολόνες του υπογείου. Τέλος (σε ότι αφορά τα μπετά) θα έχουμε και την πλάκα του υπογείου (αυτήν δηλ. που θα σκεπάσει τα προηγούμενα). Μη έχοντας δει σχέδια, θα υποθέσουμε ότι αυτά θα χρειαστούν περίπου 40μ³ ακόμα.

Άρα, συνολικά 90-100μ³ μπετόν. Θα πούμε λοιπών, 100Χ250≈25.000€ (Β).

Τα ένσημα του ΙΚΑ, θα υπολογιστούν από τον μηχανικό που θα βγάλει την άδεια για το σύνολο της οικοδομής με βάση τον Πίνακα 2. Άρα θα πρέπει κι αυτά να επιμεριστούν στο υπόγειο και το ισόγειο. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Κάνοντας ωστόσο κάποιες παραδοχές και με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε, θα λέγαμε ότι θα έχετε περίπου 100 ένσημα, άρα 100 Χ 70 = 7.000€ (Γ).

Το κόστος της άδειας θα το υπολογίσουμε στις 15.000 € (Δ), αλλά με δεδομένη την απελευθέρωση, ίσως να λέμε πολλά.

Το ΦΠΑ περιλαμβάνεται ήδη σε όλα τα παραπάνω.

Σύνολο κόστους (πριν γίνει ο οποιοσδήποτε επιμερισμός) θα είναι: Α+Β+Γ+Δ ≈ 50 χιλ. €.

Τον επιμερισμό θα πρέπει να τον κάνετε μόνο σας όταν θα ξέρετε το κόστος του ισογείου.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλα κόστη για να τελειώσει το υπόγειό σας: τοιχοποιία, ηλεκτρικά, υδραυλικά κ.α.. Διαβάστε περισσότερα στο Χτίζοντας/Εργασίες.

Τέλος, για οποιοδήποτε κόστος (υλικού ή εργασίας) βρείτε τις τιμές στο “Τιμο-λόγιο της Οικοδομής“.

Σε κάθε περιπτωση, ευχόμαστε: καλή συνέχεια!

15 σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

 1. για την πληρη κατασκευη,υλικα και εργασια σκυροδεματος η τιμη ειναι 215 ευρω ανα κυβικο με το φπα και η τοποθετηση θερμομονωσεων.δεν συμπεριλαμβανεται τα υλικα των μονωσεων των δομικων στοιχειων και τα ενσημα.τα εμφανη τα χρεωνει 10 ευρω το τετραγωνικο την εργασια και τα στηθαια απο σκυροδεμα 10 ευρω ανα μετρο μηκους.Πως αξιολογουνται οι τιμες αυτες κατα τη γνωμη σας ?

 2. ποια ειναι η αμοιβη του μηχανικου στην αδεια ενος κτισματος 210 τμ,οπου υπαρχει και υπογειο 120 τμ

  Απ: Εδώ και αρκετούς μήνες το επάγγελμα δεν διέπεται από ελάχιστες αμοιβές όπως ίσχυε στο παρελθόν.
  Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι τιμές είναι τώρα χαμηλότερες. Σημαίνει όμως ότι ο κάθε αρχιτέκτονας/μηχανικός είναι ελεύθερος να καθορίζει ο ίδιος τις τιμές του.
  Διαβάστε περισσότερα εδώ, εδώ κι εδώ.

 3. θα ηθελα να ρωτησω η κατασκευη μιας κατοικιας απο την θεμελιωση μπετα, τοιχοποιια,τουβλα,σοβαδες,μονωσεις,σκεπες, χωρις την εκσκαφη ποιο ποσοστο επι τοις εκατο του συνολου της οικοδομης καλυπτει? δηλαδη ειναι το 30%, το 40%,εως να παραδοθει το κτισμα τελειωμενο?

  Απ: Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες αλλά επίσης σε μεγάλη έκταση και από το βαθμό πολυτέλειας αυτού που ονομάζουμε “δευτερεύον κομμάτι της κατασκευής“.
  Πάντως για μία μέση κατασκευή, αυτό που περιγράφετε παραπάνω θα αποτελέσει περισσότερο από το 50% του συνολικού κόστους.
  Διαβάστε περισσότερα για το κόστος της κατασκευής στις σχετικές σελίδες μας εδώ.

 4. για 209 τμ κοστολογηθηκε η αξια του μπετον μαζι με τα σιδερα και τα ενσημα επι 265 ευρω συνολο 76.768. θεωρειται οτι η τιμη ανταποκρινεται στις φυσιολογικες τιμες?

  Απ: παρόλο που μια αναγωγή στα τετραγωνικά είναι δυνατόν να γίνει, συνήθως οι τιμολογήσεις για τα μπετά γίνονται με βάση το κυβικό μέτρο κι όχι το τετραγωνικό.

  Διαβάστε περισσότερα εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

 5. ποια ειναι η γνωμη σας για τις αντλιες θερμοτητας σε σχεση με την γεωθερμια

  Απ: Γνωρίζουμε ελάχιστα το σύστημα της Daikin. Δεν ξέρουμε τι απόδοση μπορεί να έχει στο Ελληνικό κλίμα. Δεν πιστεύουμε ότι τα δύο συστήματα είναι ανταγωνιστικά αλλά και πάλι δεν το ξέρουμε αρκετά καλά.

  1. Δεν συγκρίνονται τα δύο συστήματα. Η γεωτερμια πολύ ανώτερη και αντίστοιχα ακριβότερη.

  2. geothermia kai pali geothermia

 6. το ποσο περιλαμβανειτα σχεδια και την επιβλεψη για την κατασκευη

  Απ: Κατ’ αρχήν δεν μας ακούγεται παράλογο.
  Ας μην ξεχνάμε ότι θα είναι (γι’ αυτόν τον μηχανικό) μία καθημερινή ενασχόληση για 2 περίπου χρόνια.

  Από την άλλη, όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό που επίσης έχει σημασία είναι (εκτός από την ποσότητα) είναι και η ποιότητα των υπηρεσιών.

 7. για την κατασκευη μιας μονοκατοικιας 210 τμ η οικονομικη συμφωνια με το μηχανικο που θα την κατασκευασει χωρις την εκδοση της αδειας ειναι 24.000 ευρω .ειναι κατα την γνωμη σας μια αξιοπρεπης τιμι
  Aπ: ο κάθε μηχανικός είναι ελεύθερος να χρεώνει όσο κρίνει για τις υπηρεσίες που παρέχει.
  Δεν μας λέτε παραπάνω ποιές υπηρεσίες αφορά αυτό το ποσό. Έτσι, δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε αν το ποσό που σας ζητιέται είναι χαμηλό, μέσο ή υψηλό σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς.
  Ωστόσο, αυτό που έχει επίσης μεγάλη σημασία δεν είναι μόνο το τι πληρώνουμε αλλά και το τι παίρνουμε σ’αντάλλαγμα.

  1. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το ποσό; Είναι η επίβλεψη για την κατασκευή;

 8. σας ευχαριστω ολους.δυστυχως εχω πληρη αγνοια και πραγματικα η βοηθεια σας θα ειναι πολυ σημαντικη κυριως οταν θα χρειαστω συγκριση τιμων και υλικων.

 9. ποια ειναι η καταλληλη εποχη για εκσκαφη θεμελιων για μια μονοκατοικια στη βορεια ελλαδα

  Aπ: Κατ’ αρχήν θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλες οι εποχές είναι κατάλληλες. Από την άλλη, αν περιμένετε πολύ βροχή και χιόνια, θα ήταν προτιμότερο αυτά να τα αποφύγουμε -αν βέβαια αυτά είναι τόσα πολλά και τόσο προβλέψιμος ο ερχομός τους που να αξίζει να καθυστερήσουμε το έργο για χάρη τους.
  Γιατί όμως να θέλουμε να αποφύγουμε βροχές και χιόνια?
  Για δύο λόγους:
  α. αν πλημμυρίσει το σκάμα μας, τότε μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός (ή/και κάποια δαπάνη) για να αντλήσουμε τα νερά, και
  β. τα ριζοκόματα του σκάμματος, μπορεί να καταρεύσουν και να χρειαστεί επιπλέον δουλειά (δηλ. και χρήμα) για να καθαριστούν. Αυτό εξαρτάται και από το είδος του χώματος.

  Σε κάθε περίπτωση ο χωματουργός που θα αναλάβει το έργο, θα ξέρει καλύτερα να μας πει ποιά στιγμή είναι καλύτερη καθώς και αν θα χρειαστεί να αναβληθεί για λίγες μέρες η εκσκαφή, στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

  Εκτός αυτών μπορεί και ο χωματουργός να δυσκολεύεται περισσότερο με το λασπωμένο χώμα. Ας πούμε όμως ότι αυτό είναι δικό του πρόβλημα

  1. Όλες οι εποχές είναι καλές. Δεν κάνει καμμία διαφορά. Σε ποιό μέρος της Β. Ελλάδας είστε;

 10. Θα πρέπει κανείς να δει τα στατικά σχέδια (ξυλότυποι) για να κάνει μία εκτίμηση.

 11. για μια διοροφη κατοικια με υπογειο 207 ποιο ειναι το κοστος για τα μπετα

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.