Όταν λέμε ότι ένα σπίτι κοστίζει 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, αυτό ισχύει και για το υπόγειο?

Κατ’αρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ γαι την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει στο site σας. Είναι ο μοναδικός ελληνικός ιστότοπος που κάποιος μπορεί να βρει τόσο λεπτομερείς και πολλές πληροφορίες σχετικά με όλα τα παρελκόμενα της οικοδομής.
Συγχαρητήρια!
Θα ήθελα να σας ζητήσω μια διευκρίνηση σχετικά με το κόστος άδειας οικοδομής και αποπεράτωσης μονοκατοικίας. Βρίσκομαι σε φάση προχωρημένων διαπραγματεύσεων για αγορά ενός οικοπέδου κι έτσι, αισίως, σε λίγους μήνες θα αρχίσω τις διαδικασίες για έκδοση οικοδομικής άδειας. Για λόγους καλύτερου οικονομικού προγραμματισμού θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η τιμή των  ~100€/τ.μ. για το κόστος της οικοδομικής άδειας συμπεριλαμβάνει τα τετραγωνικά του υπογείου ή αφορά μόνο στα τετραγωνικά του ισογείου και 1ου σε περίπτωση π.χ. μονοκατοικίας duplex. Για παράδειγμα για μονοκατοικία με 50 τ.μ. ισόγειο, 50 τ.μ 1ο όροφο και 30 τ.μ. υπόγειο, υπολογίζω 130 τ.μ. για το κόστος άδειας ή 100 τ.μ.? Η ίδια ερώτηση αφορά και στην αποπεράτωση του σπιτιού. Μια τιμή των 1000 – 1200 €/τ.μ. αφορά στα τετραγωνικά ισογείου-ορόφου ή πρέπει να λάβω υπ όψην και τα τετραγωνικά του υπογείου; Είναι σημαντική η διευκρίνηση γιατί στην περίπτωσή μας μπορεί να προσαυξήσει το κόστος κατά 30%, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο.
Απ: Σε ότι αφορά στο κόστος της άδειας, θα πρέπει να πούμε ότι φαίνεται πως αυτή τη στιγμή η αγορά τελεί σε καθεστώς ασάφειας. Από τη μία έχει ψηφιστεί ο νόμος που απελευθερώνει το επάγγελμα των μηχανικών κι έτσι ο κάθε μηχανικός μπορεί, ήδη από τώρα, να χρεώνει ότι θέλει για την μελέτη και την επίβλεψη που θα κάνει. Από την άλλη στις πολεοδομίες, δεν δείχνουν να είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι διαφορετικό απ’ ότι γινόταν έως τώρα. Φοβούμαστε ότι όταν όλο αυτό τελειώσει οι άδειες δεν θα είναι (κατά μέσο όρο) φθηνότερες απ’ ότι ήταν σήμερα. Το κράτος (με τις παλιές τιμές) εισέπραττε περισσότερο από 1/3 του συνολικού κόστους σε απευθείας φόρους και εισφορές. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τώρα θα δεχτεί να εισπράττει λιγότερα. Επίσης, δεν περιμένω ότι θα βρεθούν μηχανικοί που θα δεχτούν να κάνουν τη δουλειά αυτή (μελέτη και επίβλεψη) με λιγότερα απ’ ότι έπαιρναν μέχρι σήμερα.
Ακόμα περιμένουμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε όλο το σύστημα της αδειοδότησης. Έτσι, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο σημερινός τρόπος (όπου δεν περιλαμβάνονται τα τετραγωνικά του υπογείου) θα ισχύει και αύριο.
Σε κάθε περίπτωση προτείνουμε να υπολογίσετε 130 ε/μ2 για τα μέτρα της άδειας.  Τα μέτρα της άδειας δεν περιλαμβάνουν τους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους και τα υπόγεια γκαράζ. Αντίθετα, ένα υπόγειο που είναι κατοικία, θα πρέπει να περιληφθεί στα μέτρα της άδειας. Δηλ. με το σημερινό καθεστώς, θα προτείναμε να υπολογίσετε το κόστος της άδειας 100τμ σε περίπου 13.000 ευρώ. Βεβαίως αυτό το νούμερο είναι προσεγγιστικό καθώς ο ακριβής υπολογισμός είναι αρκετά πολύπλοκος και περιλαμβάνει παραμέτρους που δεν μπορείτε να τις γνωρίζετε ακόμα.
Σε ότι αφορά στο κόστος της κατασκευής, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε 1300ε/μ2 για τα τετραγωνικά μέτρα της ανωδομής (δηλ. τα τετραγωνικά που θα είναι γενικά εξοπλισμένα πλήρως με πλακάκια, ξύλινα δάπεδα, αλουμίνια, είδη υγιεινής, ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, έπιπλα κουζίνας, που θα έχουν σοβάτισμα και βάψιμο). Τα 100 τ.μ. που μάλιστα χωρίζονται σε δύο επίπεδα είναι λίγα και δεν σας επιτρέπουν να “απολαύσετε” οικονομίες κλίμακος.
Αντίθετα, για χώρους που θα μείνουν στα μπετά υπολογίστε 500ε/μ2. Δυστυχώς, κι εδώ ισχύει το ίδιο για τις οικονομίες κλίμακος.
Άρα: (100Χ1.300)+(30Χ500)=145.000 για το συνολικό κόστος κατασκευής και
145+13≈150 χιλιάδες ευρώ για το συνολικό κόστος περιλαμβανομένης και της άδειας.

7 σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

 1. Wenn ich ein Haus von China kommen lasse, wieviel ist der Zoll ? Da es mein erstes Haus auf Zypern ist, kann ich die Mehrwertsteuer von 14 % zurückbekommen ?

  Danke

  1. Leider weiß ich das nicht. Es klingt aber nach eine Frage für das Zollamt Zyperns.

 2. Καλησπέρα,

  Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για μια εκτίμηση

  1) κόστους ολοκλήρωσης ενός διαμερίσματος με τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
  -εσωτερικός χώρος 180τ.μ.
  -υδραυλική εγκατάσταση ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και ηπεδαπέδιας θέρμανσης εγκατεστημένης μεν αλλά όχι συνδεδεμένης (με λέβητα και καυστηρα αγορασμένο αλλά όχι τοποθετημένο)
  -Ηλεκτρολογική εγκατασταση ολοκληρωμένη όμως δεν έχουν συνδεθεί: ρολόι της ΔΕΗ, πίνακες και διακόπτες.
  -τοποθέτηση δαπέδων, κάγκελων (μήκους 20μ), μαρμάρων (σκάλα κλιμακοστασίου 1 ου ορόφου) και κουφωμάτων μέσα και έξω, σπατουλάρισμα/τρίψιμο/βάψιμο εσωτερικών τοίχων.

  2) το κόστος επίβλεψης ενός αρχιτέκτονα μηχανικού ή πολιτικου μηχανικού για 3-4 μήνες που θα διαρκέσει περίπου το έργο (μια ενδεικτική μέση τιμή.)

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 3. θελω να κανω ενα σπιτι 100τμ, ποσο κοστιζει η οικονομικη αδεια και ποσο κοστιζει η κατασκευη του με το κλειδι στο χερι με συμβατικη μεθοδο κατασκευης. υπαρχει διαφορα οταν θα γινει με συμμικτη κατασκευη;

  Απ: την καλύτερη απάντηση θα πάρετε από τον κατασκευαστή.

 4. Έχω οικόπεδο ΕΝΤΟΣ σχεδίου. Θέλω να το υδροδοτήσω από την ΕΥΔΑΠ (για πότισμα του κήπου που θέλω να δημιουργήσω). Απαιτείται έγκριση οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία.
  α) Ποιο είναι το ελάχιστο κόστος οικοδομικής άδειας (τάξη μεγέθους),που θα μπορούσε να εκδοθεί? με τα φθηνότερα υλικά, χωρίς εκσκαφές κλπ…απλά ενδιαφέρομαι για την παροχή νερού και όχι για το “κτίσμα”
  β) Εφ’ όσον εγκριθεί η άδεια, είναι προαπαιτούμενο η ολοκλήρωση της κατασκευής προκειμένου η ΕΥΔΑΠ να υδροδοτήσει το οικόπεδο?
  γ) Είναι υποχρεωτική και η ηλεκτροδότηση?
  Ευχαριστώ

  Απ: α) Να ζητήσετε προσφορές από μηχανικούς. Οι τιμές έχουν βελτιωθεί πολύ τον τελευταίο καιρό και γι’αυτό πρέπει να το κάνετε.
  β) Όχι, θα πάρετε νερό με την έναρξη των εργασιών.
  γ) Όχι, απ’όσο ξέρουμε.

 5. Αλεξ,
  βάλε όλα τα κόστη μέσα στον υπολογισμό και θα δεις ότι το 1300 δεν είναι και τόσο δύσκολο να το φτάσεις.

 6. Τι λετε ρε παιδια … με 1300 ευρω το μετρο το σπιτι πρεπει να ειναι επιχρυσο με φυλλα χρυσου 24 καρατια.

  Απ: Το κόστος κατασκευής θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Δεν είναι υποχρεωτικό να φτάσει αυτό το νούμερο αλλά κατά τη γνώμη μας κάποιος που ξεκινάει να χτίσει, θα είναι καλύτερα να έχει ένα τέτοιο νούμερο στο μυαλό του.

  Πολλοί προκατασκευαστές προβάλλουν χαμηλότερα νούμερα, αλλά αυτά δεν περιλαμβάνουν σημαντικές δαπάνες (π.χ. κόστος αδείας, εκσκαφών, κατασκευή υπογείου ή/και βάσης, διαμόρφωση και κατασκευή περιβάλλοντος χώρου, ένσημα κλπ)

  Το σάϊτ μας ενθαρρύνει το γόνιμο διάλογο γύρω από το κόστος κατασκευής και προβάλλει δωρεάν κατασκευαστές, προκατασκευαστές και εργολάβους που μπορούν να συνεισφέρουν στην μείωση του κόστους της κατασκευής.

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.