Αλλαγές στα κόστη της τοιχοποιίας.

Παρά την δεινή οικονομική κατάσταση, είναι επόμενο να συμβαίνει κι αυτό.  Μόλις τώρα μάθαμε ότι:

α. γνωστό καμίνι της Στερεάς Ελλάδας έχει σταματήσει οριστικά την παραγωγή του. Η κεραμουργία αυτή παρήγαγε οικονομικά προϊόντα και απασχολούσε καμμιά 30αριά εργαζόμενους, ενώ

β. ακόμα γνωστότερη βιομηχανία παραγωγής κεραμουργικών προϊόντων έχει διακόψει προς το παρόν την παραγωγή της, έχει παραδώσει τις πινακίδες των περισσότερων οχημάτων της, έχει δώσει άδεια άνευ αποδοχών στο περισσότερο προσωπικό της και πουλάει μόνο από το απόθεμά της το οποίο λόγω πολύ χαμηλών πωλήσεων όλον αυτό τον καιρό ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Η εταιρία αυτή είχε κερδίσει σημαντικά καλή φήμη στην αγορά και πολλοί άνθρωποι του χώρου (τουλάχιστον στην περιοχή της Αττικής) επέλεγαν τα προϊόντα της χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τα δυσάρεστα όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Με την είσοδο του καινούργιου χρόνου, δώθηκε και μία αύξηση στις τιμές αυτού του προϊόντος από 8,7 λεπτά σε 9,2 λεπτά το κομμάτι (τιμές μέσες ανάλογα και με το μέγεθος της παραγγελίας για διπλό τούβλο(*) και πάντα προ ΦΠΑ και μεταφοράς). Αυτό αντιπροσωπεύει μία αύξηση της τάξης του περίπου 6% στο συγκεκριμένο υλικό. Με τη σειρά του το υλικό αυτό είναι περίπου 3-5% του συνολικού κόστους κατασκευής.

Επομένως η επίδραση αυτής της αύξησης στο συνολικό κόστος κατασκευής είναι αμελητέα και ούτως ή άλλως αντισταθμίζεται με το παραπάνω από τη μείωση στο κόστος των εργατικών:

Το χτίσιμο (εργατικό κόστος, φατούρα) έχει μειωθεί σημαντικά. Ακούμε για προσφορές που φτάνουν ακόμα και τα 2,5 ευρώ ανά μέτρο. Αυτές οι τιμές πλησιάζουν σχεδόν το 50% των τιμών που είχαμε σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και με τέτοιες τιμές η δουλειά δεν είναι σίγουρη για τον μάστορα. Πόσα μέτρα πρέπει να βγάζει ένα ζευγάρι (μάστορας και βοηθός) για να παίρνουν από 30-40 ευρώ την ημέρα? Για να πάρουν κι οι δυο συνολικά 70ε, θα πρέπει να βγάλουν 28 μέτρα. Είναι σαφές ότι τέτοια επίδοση δεν είναι εύκολη σε συνήθεις κατασκευές κι όταν υπάρχει και αρκετός χαμένος χρόνος στο χάραγμα, στο περίμενε να έρθουν τα υλικά, στις αλλαγές (όλα αναπόφευκτα σε μία τυπική δουλειά). Άρα το “παιχνίδι” θα παίζεται στα σενάζ, στους λαμπάδες και στα πρέκια. Προσοχή επομένως σ’ αυτές τις χρεώσεις.

Μαθαίνουμε ότι πολλοί ξένοι μαστόροι (Πολωνοί, Αλβανοί) έχουν ήδη φύγει.

Δυστυχώς οι συνέπειες της κρίσης είναι η απώλεια εισοδήματος για εργαζόμενους και για το κράτος, καθώς και η αλλαγή της αγοράς προς το “ολιγοπωλιακότερο”.

(*) όπως πάντα το εναμισάρι στην ίδια τιμή με το 12οπο ενώ το μονό 5 λεπτά φθηνότερο.


Ξερετε κάτι που δεν ξέρουμε, θέλετε να μοιραστείτε κάποια γνώμη ή κάποια πληροφορία ή βρήκατε κάπου μία ενδιαφέρουσα τιμή?

Γράψτε μας ένα σχόλιο παρακάτω.

7 σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Σωκράτης Παπαδόπουλος on 29/10/2012 at 5:14 pm
  • Απάντηση

  Γεια σας και θερμά συγχαρητήρια για τον ιστοχώρο σας, πολύ καλή δουλειά για να δώσει την αίσθηση του μεγέθους σε άτομα άσχετα με τον χώρο και το αντικείμενο.
  Έχω και εγώ μια ερώτηση και θα ήμουν υποχρεωμένος αν μπορούσατε να με βοηθήσετε.
  Έχω ένα παλιό πέτρινο διόρωφο σπίτι περίπου 50 τμ ο κάθε όροφος. Σκέφτομαι να το ανακαινίσω και μεταξύ των άλλων να κάνω αμμοβολή (ή υδροβολή) και αρμολόγηση (ιδανικά μέσα-έξω). Ποιο είναι το κόστος που θα έπρεπε να υπολογίζω για τις εργασίες αυτές (καθαρισμός και αρμολόγηση).

  Υπολογίζω χονδρικά σαν συνολική επιφάνεια εξωτερικών τοίχων τα 190 τμ

  Ευχαριστώ

  Απ: Αγαπητέ κ. Παπαδόπουλε,
  Δυστυχώς δεν προκειται για το είδος της εργασίας που κάνουμε συχνά κι έτσι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις τιμές που ισχύουν την εποχή αυτή. Πάντως υπολογίζουμε τουλάχιστον 5€/τ.μ..

  Προτείνουμε να ζητήσετε προσφορές από διάφορα συνεργεία. Ίσως κάποιος άλλος αναγνώστης να ξέρει το θέμα. Ας μας πει την εμπειρία του.

  Θα μπορούσατε επίσης να “ανεβάσετε” το έργο σας στο “Ανεβάστε το Έργο σας”

 1. σας παραθετω τιμες σημερινες απο χτιστη.
  τουβλο 12αρι 3.70/τμ (πολυ καλη..)
  ελα ομως που εγω θελω τουβλινα,
  και η τιμη αυτης…..

  6 ευρω/τμ.
  ας πουμε καλα..

  ελα ομως που οταν ειδε την τουβλινα μου ειπε οτι η τιμη αυτη ειναι για χτισιμο ορθια οχι πλακα (σημειωση οτι η συγκεκριμενη τουβλινα χτιζεται μονο πλακα)
  οποτε ζηταει 9 ευρω/τμ.

  καλο εεεε?

  Σχόλιο: έχετε υπογράψει μαζί του? Αν ναι τότε προφανώς δεν ισχύει η συμφωνία. Αν όχι, τότε στις εποχές μας δεν θα πρέπει να είναι και πολύ δύσκολο το να βρείτε κάποια καλύτερη προσφορά. Γράψτε μας τι θα βρείτε. Θα θέλαμε να ξέρουμε …

  1. δεν εχω υπογραψει τιποτα μαζι του αλλα λογω οτι δεν ειναι πολλα τα μετρα και μιας και ειναι διαθεσιμος αμεσα μαλλον θα τον παρω.
   αμα δεν τα βρουμε στα ενσημα τοτε γεια…

 2. μιας και δεν βρισκω , μηπως θα μπορουσατε να ανοιξετε ενα θεμα με τις αναλογιες υλικων στο χτισιμο,σοβατισμα κλπ?

 3. Ξέρει κανείς τιμές τούβλνω για Θεσ/νίκη;

  1. Mighty useful. Make no mitskae, I appreciate it.

 4. Άμα βάλεις και όλους τους φόρους που βάζουν στα ακίνητα δεν νομίζω ότι θα μείνει τίποτα όρθιο. Σε λίγα χρόνια θα εισάγουμε και το αμμοχάλικο

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.