“Τσίμπησε” λίγο ο Χάλυβας

Μετά από μία αρκετά μακρά περίοδο αδράνειας στις τιμές του, όπου μόνο βλέπαμε μικρή ολίσθηση στις τελικές τιμές λόγω σκληρού ανταγωνισμού και σχεδόν ανύπαρκτης ζήτησης, είχαμε πριν από λίγες μέρες μία μικρή αύξηση στην τιμή του οικοδομικού χάλυβα.

χάλυβας, σίδηρος μπετόν, οικοδομικός χάλυβας

Να περιμένετε λοιπόν, ότι ο οικοδομικός χάλυβας θα σας στοιχίσει περίπου 620-630 ευρώ ο τόνος πριν από ΦΠΑ, κοπή, διαμόρφωση, μεταφορά και τοποθέτηση μεικτά (κολονοσίδερα και τσέρκια).

Πιο συγκεκριμένα τα κολονοσίδερα θα τα βρείτε στα 580-590 περίπου ευρώ ανά τόνο, ενώ για τους μανδύες θα χρειαστεί να δώσετε περίπου 60 ευρώ παραπάνω. Φυσικά θα πρέπει να προσθέσετε τον ΦΠΑ, την μεταφορά και την κοπή/διαμόρφωση και τοποθέτηση που πιθανότατα θα πληρώσετε χωριστά στον σιδερά/μάστορα και το συνεργείο του που κάνει αυτές τις δουλειές. Θυμίζουμε ότι σε κάποιες μάντρες την κοπή/διαμόρφωση και τοποθέτηση την πληρώνετε στην μάντρα η οποία με τη σειρά της πληρώνει τους συνεργαζόμενους μαστόρους.

Ας ανάγουμε όμως, την ανά τόνο τιμή του χάλυβα σε κόστος ανά κ.μ. μπετό:

Για 120 κιλά ανά κ.μ.:  0,120*625 = 75 ευρώ

πλέον μεταφορά: 5 ευρώ

ΦΠΑ: 17 ευρώ

Σιδέρωμα: 15 ερώ

Γενικό σύνολο: Περίπου 112 ευρώ ανά κυβικό μέτρο μπετόν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό που αποτελεί εξίσου σημαντική αλλαγή στον χάλυβα είναι ότι πλέον οι επιταγές γίνονται πολύ πιο σπάνια δεκτές σαν τρόπος πληρωμής (κάτι που στο παρελθόν ήταν αρκετά συνηθισμένο και συνοδευόταν από μικρή αύξηση του κόστους)

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.