Θερμοπρόσοψη ή διπλή τοιχοποιία?

Η εξωτερική θερμομόνωση ή αλλιώς θερμοπρόσοψη, είναι μία πάρα πολύ καλή μέθοδος μόνωσης εφόσον εφαρμοστεί σωστά. Ο λόγος είναι ότι σε σχέση με την μόνωση που συνήθως τοποθετούμε ανάμεσα στις δύο σειρές τούβλων της διπλής τοιχοποιίας, προσφέρει καλύτερη δυνατότητα να εξαλείψουμε τις θερμογέφυρες. Πρέπει να τονίσουμε ότι η αξίας μιας καλύτερης μόνωσης μεγαλώνει όσο οι ανάγκες για μόνωση είναι υψηλότερες. Εξηγούμαστε: η αξία μιας καλύτερης αλλά ακριβότερης μόνωσης είναι μεγαλύτερη (για παράδειγμα) σε μία κατασκευή στη Σουηδία απ’ ότι σε μία κατασκευή στις Καναρίους νήσους. Στην πρώτη περίπτωση η θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 έως 28° C στην διάρκεια του έτους ενώ στην Στοκχόλμη αντίστοιχα από -10 έως 21° C.

Δεν έχουμε κάνει κάνει ακόμα τη σχετική κοστολογική μελέτη. Σκοπεύουμε να την κάνουμε και τότε θα την δείτε στις “Κοστολογικές Μελέτες“. Τότε θα υπάρχει μάλλον και το σχετικό Excel το οποίο διανέμουμε δωρεάν. Μέχρι τότε ζητάμε την υπομονή σας.

Επίσης, μέχρι τότε θα λέμε με κάθε επιφύλαξη (αφού δεν έχουμε κάνει τη σχετική κοστολογική μελέτη) ότι μάλλον είναι ακριβότερη σαν κατασκευή. Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι σε λίγα χρόνια, το πλεονέκτημα της καλύτερης μόνωσης (και κατά συνέπεια της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση ή/και ψύξη-δροσισμό), θα αποσβέσει το παραπάνω κόστος της κατασκευής.

Πρέπει επίσης να πούμε ότι συχνά για το είδος αυτό της μόνωσης χρησιμοποιείται η ονομασία Kelyfos. Αυτό είναι το όνομα μιας από τις μάρκες που υπάρχουν. Φυσικά δεν είναι η μόνη.

Όπως πάντα αφήστε ελεύθερα σχόλια, απόψεις ή σχετικές απορίες στον χώρο παρακάτω.

4 σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

 1. Η θερμομονωτική απόδοση για την θερμοπρόσοψη εξαρτάται από το πάχος του θερμομονωτικού υλικού (φελιζολ) που θα επιλέξουμε. Όσο μεγαλύτερο πάχος φελιζόλ επιλέξουμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Σίγουρα μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και το συνεργείο που θα εγκαταστήσει την θερμοπρόσοψη χρειάζεται προσοχή για να αποφύγουμε τις θερμογέφυρες σε δύσκολα σημεία.

 2. Εμεις εχουμε μονωση στο σπιτι αυτη την παλια με τουβλο-τουβλο και αναμεσα μπλε φελιζολ. Επαρκει ή μπορουμε να κανουμε κατι για ενισχυση?

 3. Κατά τη γνώμη μου είναι ανάλογα την κατασκευή και την περιοχή

 4. Καλησπέρα,

  Θα ήθελα τα σχόλια σας σχετικά με την κατασκευή τοιχοποιίας απο διπλό τούβλο με τη μόνωση να ακόλουθεί εσωτερικά μετά τον διπλό τοίχο από τούβλα. Ευχαριστώ

  Aπ: εκτός κι αν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για τον οποίο θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο, δεν το συνιστούμε.
  Ο σωστός τρόπος είναι να μπει το μονωτικό υλικό ανάμεσα στις δύο σειρές από τούβλα ή να γίνει εξωτερική μόνωση με μία σειρά 12οπων τούβλων.
  Ο λόγος είναι (για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται) ότι αν βάζαμε τη μόνωση από τη μέσα πλευρά, η μάζα των τούβλων θα έπαιρνε πρώτα (και εύκολα) τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (από την οποία όμως προσπαθούμε να προστατευθούμε/μονωθούμε) και μετά θα αναλάμβανε η μόνωση να μας προστατεύσει. Είναι πολύ καλύτερα η μεγάλη αυτή μάζα, να έχει προστατευθεί από το μονωτικό υλικό.

  Διαβάστε περισσότερα στις σχετικές με την τοιχοποιία και την μόνωση σελίδες μας για τον σωστό τρόπο τοποθέτησης της μόνωσης εδώ κι εδώ.

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.