Ολίσθηση στις τιμές του οικοδομικού χάλυβα

Τους τελευταίους 3 μήνες αρκετές διαδοχικές αυξήσεις έφεραν την τιμή του χάλυβα αρκετά πάνω από τα 600ε/τ (κολωνοσίδερα, τιμές προ ΦΠΑ, μετρητοίς, χωρίς τοποθέτηση και μεταφορά).

Μετά απ’ αυτά τα διδοχικά “τσιμπήματα” προς τα πάνω, τις τελευταίες λίγες εβδομάδες οι τιμές έχουν αρχίσει να ολισθαίνουν.

Έτσι, αυτές τις μέρες θα βρείτε τα σίδερα λίγο χαμηλότερα από 600ε ανά τόνο ενώ τους μανδύες θα χρειαστεί να τους πληρώσετε μέχρι και 65 ευρώ ακριβότερα.

Αν ρίξετε μια ματιά στο γράφημα της πορείας της τιμής του χάλυβα τα τελευταία χρόνια (στην “Αποθήκη“), θα διαπιστώσετε ότι έχουμε πλέον κατεβεί σε επίπεδα προ ενός έτους.

Έτσι, αυτή τη στιγμή με τιμή 625 (μέση τιμή κολονοσίδερα και μανδύες) και προσθέτοντας τα άλλα κόστη θα σας στοιχίσει 944 ευρώ ο τόνος.

Αναλύω:

a. Σίδερα 625 (υπόθεση: περίπου μισά/μισά κολονοσίδερα και μανδύες)

b. ΦΠΑ 144

c. Σιδέρωμα 130 (εργατικά χωρίς ένσημα)

d. Μεταφορά 45 (υπόθεση 20 τόνοι σε 10 δρομολόγια των 90ε έκαστο)

Σύνολο  944 euro/ton. (Θυμίζω: 1 τόνος = 1000 κιλά).

Ας κάνουμε τώρα την αναγωγή στο μπετόν: για μία κατασκευή που χρειάζεται 120 κιλά χάλυβα ανά κυβικό μέτρο μπετόν, θα πρέπει να υπολογίζουμε περίπου 115 ε ανά κυβικό μπετόν (για οπλισμό πριν από τα ένσημα του ΙΚΑ).

Θυμίζουμε ότι οι τιμές του οικοδομικού χάλυβα ακολουθούν τις τιμές του scrap στις διεθνείς αγορές. Γιαυτό τον λόγο μεταβάλλονται συνεχώς. Έτσι, πολλοί που ξεκινούν μία οικοδομή αποφασίζουν να “κλείσουν” χάλυβα ώστε να εξασφαλιστούν από πιθανές αυξομειώσεις στην τιμή του. Αυτό σημαίνει: να προπληρώσουν και να προαγοράσουν όλο σχεδόν τον χάλυβα που θα χρειαστούν.

Φυσικά κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει μία σίγουρη πρόβλεψη για τις τιμές στο μέλλον (αλλιώς θα μπορούσε να γίνει πολύ πλούσιος). Ωστόσο πολύς κόσμος περιμένει ότι τώρα θα ακολουθήσει μία περίοδος κάμψης των τιμών.

Αν παρ’ όλ’ αυτά εσείς θέλετε να προφυλαχτείτε από ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του χάλυβα, θα πρέπει αυτές τις δύσκολες εποχές να είστε πολύ προσεκτικός. Δηλ. αν αποφασίσετε να κάνετε κάτι τέτοιο σιγουρευτείτε ότι δίνετε την προκαταβλή σας σε μία αξιόπιστη μάντρα.

2 σχόλια

  1. Πόσο κοστίζει σήμερα περίπου (Οκτώβριος 2013) ο οικοδοκμικός χάλυβας και το μπετόν?
    Έχουν πέσει καθόλου σε σχέση προ διετίας?

    Απ: διαβάστε σχετικό άρθρο στα “Νέα της Αγοράς

  2. EINAI KALH EPOXH NA AGORASΩ TORA TA SHDERA THS OIKODOMHS MOY. EYXARISTΩ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 19,6,2011

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.