Τι χρειάζομαι για να κάνω έναν σωστό προϋπολογισμό?

Ο προϋπολογισμός συνιστά την αποττίμηση σε χρηματικές μονάδες του έργου που ετοιμαζόμαστε να υλοποιήσουμε.
Προτείνουμε να διαβάσετε τις σχετικές με το κόστος και τον προϋπολογισμό σελίδες μας εδώεδώεδώεδώεδώ και εδώ.
Πολύ σύντομα, θα λέγαμε ότι απαραίτητα στοιχεία για την καταστρωση ενός προϋπολογισμού είναι:

α. λεπτομερές σχέδιο του έργου (πως αλλιώς να υπολογίσεις το κόστος αν δεν γνωρίζεις τι είναι αυτό που πας να κατασκευάσεις?),
β. γνώση του τρόπου μέτρησης υλικών και εργασίας (όπως αυτά χρεώνονται στην αγορά),
γ. γνώση των τιμών της αγοράς. Για λόγους προϋπολογισμού και ελλείψει καλύτερων και πιο συγκεκριμένων τιμών, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το “Τιμο-λόγιο της Οικοδομής” και
δ. εμπειρία στις κατασκευές ώστε να μην παραληφθούν απαραίτητα κομμάτια του έργου ή πρόβλεψη για ενδεχόμενα κομμάτια του έργου.

33 σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

 1. Καλησπέρα,
  Μπορώ να κτίσω προκατ στις Κυκλάδες, συγκεκριμένα στην Πάρο;
  Αν όχι, γνωρίζετε πόσο κοστίζει περίπου αυτή την εποχή το τετραγωνικό μέτρο για ανοικοδόμιση; Έχω ακούσει πως έχουν πέσει οι τιμές τα τελευταία 4 χρόνια.
  Ευχαριστώ.

  Απ: Φυσικά και μπορείτε!

  1. Καλημέρα,

   επειδή το έχω ψάξει αρκετά και ειδικά για την Πάρο δεν επιτρέπεται το κτίσιμο προκάτ στις κυκλάδες. αν είστε σίγουροι ότι ισχύει παρακαλώ στείλτε μου τηλ μηχανικού να το συζητήσουμε

   1. Σε παραδοσιακούς οικισμούς των Κυκλάδων απαγορεύεται η κατασκευή προκάτ

 2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΑΝΩ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΡΑΦΩ ΣΕ FORUM (ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΩ?).
  ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΠΟΛΛΑ ΗΔΗ ΠΡΟΚΑΤ.ΠΟΙΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ (YTONG,ΗΡΑΚΛΕΙΤΗ,3Δ ΠΑΝΕΛ,ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΑΝΙΔΑ η ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ)? ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΚΑΝΑ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Απ: Κάθε ένα από τα είδη τοιχοποιίας που αναφέρετε έχει τα υπέρ και τα κατά του. Δεν θα μπορούσαμε να τα αναφέρουμε στον περιορισμένο χώρο των σχολίων. Ωστόσο, όλα είναι αποδεκτές μέθοδοι (εφόσον η υλοποίηση γίνει με τις σωστές προδιαγραφές).

  1. Γεια σας,θα ηθελα να αγορασω τον ετοιμο προυπολογισμο,αλλά δεν εχω paypal.Υπαρχει αλλος τροπος

   Απ: δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

 3. Kαλησπέρα.Θα ήθελα να σας ερωτήσω για τα διάφορα κόστη προκειμένου να κάνω ένα σωστό προϋπολογισμό τα παρακάτω:
  Πρόκειται για την κατασκευή μιας μεζονέτας η οποία αποτελείται από τα εξής:
  Υπόγειο-Πυλωτή-Δύο όροφοι και δώμα στο νομό Αττικής.Απαιτούνται σύμφωνα με την άδεια που έχει εκδοθεί 215 κυβικά μπετό και 24 τόνοι σίδερα.Το οικόπεδο είναι 190τμ από τα οποία θα σκαφθούν τα 100τμ.Τι θα πρέπει να υπολογίζω σε κόστος για την κάθε βάση του έργου;(Εκσκαφή-Μπετά-Τούβλα-Ηλεκτρολογικά-Υδραυλικά κ.λ.π)

 4. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 1000 ΤΜ (4 ΟΡΟΦΩΝ + 3 ΙΣΟΓΕΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΙΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ).
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

  Απ: Μόνο πολύ χονδρικές εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν χωρίς σχέδια και λεπτομερή προϋπολογισμό. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει και τη φάση των προσφορών για να μπορούμε να είμαστε πολύ ακριβέστεροι.
  Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι λόγω του μεγέθους και των αρκετών καταστημάτων, πρέπει να υπολογίσετε αρκετά χαμηλότερα από τις τιμές και τα κόστη που αναφέρουμε στις σχετικές σελίδες μας καθώς και σε πολλά άλλα σημεία όπου υπάρχουν αναφορές στο θέμα του κόστους, π.χ. Τιμολόγιο και κοστολογικές μελέτες.
  Το πόσο χαμηλότερα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, ανάμεσά τους: α. πόσα τ.μ. θα είναι τα καταστήματα, β. σε πόσους ορόφους, γ. πόσα και τι μεγέθους διαμερίσματα, και πολλά άλλα

 5. Καλησπέρα,

  Διαθέτω οικόπεδο 1200τμ στη Λακωνία κ σκέφτομαι να φτιάξω το δικό μου σπίτι, ισόγειο 60τμ, 1ος Οροφος 60τμ + σοφίτα 25-30τμ. Σχετικά με βόθρο επίσης χρειάζομαι πληροφορίες.

  Ομως δεν έχω αποφασίσει αν θα είναι με οπλισμένο σκυρόδεμα, προκάτ ή σύμμεικτο, όπως επίσης αν θα ειναι με τούβλο ή γυψοσανίδα μέσα

  Περιμένω την απάντηση σας, Ευχαριστώ

  Απ: Σχετικά με το βόθρο, εφόσον δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, τότε είναι η μόνη λύση. Η οικονομικότερη λύση είναι τα έτοιμα δαχτυλίδια. Σίγουρα αν πάρετε τηλέφωνο σ’ αυτούς, θα σας πουν τα τηλέφωνα των αντιπροσώπων τους στην Λακωνία. Υπάρχουν και ακριβότερες λύσεις που περιέχουν κι κάποιο είδος βιολογικού καθαρισμού. Αν ο προϋπολογισμός σας δεν είναι πολύ στενός ίσως αξίζει να τις κοιτάξετε.

  Σχετικά με τη γυψοσανίδα, την συνιστούμε θερμά. Σε συνδυασμό και με την τσιμεντοσανίδα ή/και τον μεταλλικό σκελετό, αποτελεί κατά τη γνώμη μας μία άρτια επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος κατασκευής αποτελεί ένα πολύ μεγάλο και πολύπλοκο θέμα που θα είναι καλύτερα να επιλύσετε με τον μηχανικό/αρχιτέκτονά σας αφού ληφθούν υπόψη αρκετές παράμετροι. Διαβάστε περισσότερα εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

  1. Να διαλέξεις προκάτ για να ξεμπερδέψεις γρήγορα, οικονομικά και χωρίς πονοκεφάλους.

 6. ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΚΑΤ 50ΤΜ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 7920ΤΜ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Η ΑΔΕΙΑ?ΠΟΣΟ ΤΟ ΙΚΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΥΨΟΣ 50ΕΚ?

  Απ: καθώς οι άδειες έχουν απελευθερωθεί, προτείνουμε να απευθυνθείτε σε μηχανικούς/αρχιτέκτονες/τεχνικά γραφεία καθώς θα πάρετε πιθανώς αρκετά ποικίλες απαντήσεις. Στη συνέχεια σας καλούμε να μας ενημερώσετε για τις εντυπώσεις σας.
  Σε ότι αφορά το κόστος ΙΚΑ και κατασκευής, βρείτε την απάντηση στο ερώτημά σας εδώ.

 7. ΓΕΙΑ ΣΑΣ
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 30 Τ.Μ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΘΗΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
  Απ: αν καταλαβαίνουμε καλά εννοείτε το κόστος κατασκευής ενός γραφείου 30 τμ. Kαι να υποθέσουμε επίσης ότι αυτό θα γίνει πάνω σε οικόπεδο που ήδη έχετε στην κατοχή σας.
  Σ’ αυτή την περίπτωση, λόγω το μικρού μεγέθους θα συνιστούσαμε να κοιτάξετε για έτοιμα γραφεία τύπου container, τα οποία θα σας κοστίσουν μόνο μερικές εκατοντάδες ευρώ ανά τ.μ..

 8. Μπορώ να κάνω προϋπολογισμό με βάση μόνο τα αρχιτεκτονικά σχέδια ή πρέπει να έχω και τους ξυλότυπους;

  1. Άνετα κατά τη γνώμη μου.

  2. Οι ξυλότυποι είναι απαραίτητοι για να μετρήσεις τα μπετά και τα σίδερα.

 9. Γεια σας.Ειμαι στη φαση να χτισω τουβλα αλλα δεν εχω αποφασισει ακομα αν θα κανω διπλη τοιχοπιοια με μονωση μεσα ή μονο τουβλο με εξωτερικη θερμοπροσοψη.Δεν ξερω τη με συμφέρει καλυτερα στο συνολο του τελειωμενου τοιχου γιατι στη θερμοπροσοψη ειναι μεν πιο ακριβη
  αλλα σου παραδιδουν τον τοιχο τελειωμένο σοβαντισμένο και βαμένο.
  Με το διπλο τοιχο πρεπει να σοβαντισο και να βάψω.Ποιο ειναι το πιο
  συμφέρον.Θα ηθελα τη γνώμη σας.Εχω μεζονετα 100 τετρ.επιφανεια υσογειου και 90 τετρ.επιφάνει 1ου οροφου.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

  1. H θερμοπρόσωψη είναι καλύτερη μόνωση, ειδικά αν και ο σχεδιασμός του σπιτιού έχει γίνει έτσι που να την προβλέπει. Δεν έχουμε κάνει ακόμα κάποια σχετική μελέτη κόστους (θα την κάνουμε σύντομα) αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδειχτεί ακριβότερη από τον παραδοσιακό τρόπο. Όμως αυτό που κατ’ αρχήν είναι ακριβότερο, σύντομα θα έχει αποσβέσει το κόστος του χάρις την οικονομία σε ενέργεια.

  2. Πόσο την αγοράζετε την θερμοπρόσοψη? Θα μπορούσα να σας δώσω κι εγώ μία προσφορά. Πολύ καλές τιμές και άριστη δουλειά.

  3. Κάνε φίλε το παραδοσιακό που είναι σγουρο και ενεις το κεφαλάκι σοθ ύσηχο.

  4. Η θερμοπρόσοψη είναι ασύγκριτα καλύτερη μονωτικά. Γλυτώνεις και ένσημα.

 10. Αγαπητοί,
  διαθέτω οικόπεδο 150τμ με σ.δ. 1,2 κ σ.κ 0,7 κ σκέφτομαι να φτιάξω το δικό μου σπίτι ~ 100τμ (2 όροφοι κ ημιυπόγειο parking).
  Ομως δεν έχω αποφασίσει αν θα είναι με οπλισμένο σκυρόδεμα, προκάτ ή σύμμεικτο.
  υπάρχουν πολλές κατασκευαστικές στο διαδίκτυο αλλά δεν μπορώ να βρω τι είναι καλύτερο.
  Έχω μεγάλη εμπειρία από προεγκαταστάσεις σε ηλεκτρολογικά/υδραυλικά και ξυλουργικά (ντουλάπες/κουζίνα) οπότε θα γλυτώσω ορισμένα χρήματα από εκεί κ θέλω να ρωτήσω ποιο είδος κατασκευής είναι το καλύτερο από άποψη κόστος/αξία αλλά και μόνωση/αντισεισμικότητα κτλπ και τις διαφορές από άποψη μηχανικής.
  μπορεί να με βοηθήσει κάποιος?

  1. Αν μπορείτε να κάνετε όλες αυτές τις δουλειές μόνος σας, σίγουρα θα γλυτώσετε πολλά χρήματα πηγαίνοντας με παραδοσιακή κατασκευή. Προφανώς θα χρειαστεί να βάλετε πολύ προσωπική εργασία.
   Αν πάτε με οποιοδήποτε είδος προκατασκευής, αυτά όλα θα έρθουν έτοιμα. Δεν μπορείτε βάζοντας προσωπική εργασία να γλυτώσετε κάτι.
   Προσοχή στην παγίδα: είστε πραγματικά σε θέση να κάνετε όλες αυτές τις δουλειές μόνος σας. Οι δουλειές αυτές δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά χρειάζονται εργαλεία, εμπειρία και χρόνο (ανάμεσα στ’ άλλα). Είναι σίγουρο ότι τα διαθέτετε; Πολύς κόσμος το πιστεύει αλλά δεν είναι πάντα έτσι.

 11. καλησπέρα,
  σκέφτομαι να χτίσω μια μεζονέτα ισόγειο (130 τμ) και α’όροφος(35τμ) με υπόγειο 130τμ. Στο ίδιο οικόπεδο θα κτιστεί και μαγαζί ανεξάρτητο 40 τμ(ισόγειο και ίδιο υπόγειο).
  Μπορείτε να με βοηθήσετε στην εκτίμηση του κόστους;
  Σε περίπτωση που δεν τελειώσω το μαγαζί , το υπόγειο και τον πρώτο όροφο της μεζονέτας τι ποσοστό κόστους μπορώ να γλιτώσω;

  Θα ήθελα επίσης μια εκτίμηση κόστους μέχρι και την ολοκλήρωση του σκελετού (πλήρως)

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 12. καλημερα ,,εχω βγαλει αδεια για να χτισω 100 τμ στον αγιο μαμα χαλκιδικη .ποσο θα μου κοστισει περιππου το κυβικο το μπετο κομπλε [χωματουργικα-θεμελια-καλουπωματα-πλακες-κολωνες-ενσημα-μονωσεις] θελω περιπου στα 65-70 κυβικα μπετο

  ευχαριστω

 13. εχω 830τ.μ. και θελω να το σοβατισω με τον παραδοσιακο τροπο.πιο θα ειναι το κοστος των ηλικων.και την ποσοτητα των υλικων που χρειαζονται.το καθε ειδος υλικων.ευχαριστω.

 14. θα ηθελα να ρωτησω το εξης.εχω ενα οικόπεδο 245 τετραγωνικα περίπου με συντελεστή δόμησης 0,6 και αποφασίσαμε με την σύζυγο μου να χτίσουμε 1 σπίτι(ΟΡΟΦΟΣ) και ένα ιατρείο(45 τετραγ. περίπου) (ισόγειο).
  θα ήθελα,αν μπορείτε να μου πείτε πόσο περίπου θα είναι ο προϋπολογισμός(από αδεία μέχρι το τελείωμα της οικίας.σας ευχαριστω εκ των προτέρων

  1. Υπολογίστε περίπου 1200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Θα εξαρτηθεί κι από άλλους παράγοντες όπως η θέση. Λ.χ.: είναι σε κάποιο απομακρυσμένο νησί ή σε κάποια θέση με πολύ δύσκολη πρόσβαση? Αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος.

  2. Θα εξαρτηθεί και από τη μέθοδο κατασκευής. Να εξετάσετε και Προ-κάτ.

 15. θα ηθελα να ρωτησω το εξης.εχω ενα οικοπεδο 200 τετραγωνικα περιπου και αποφασισαμε με την αδερφη μου να χτισουμε 2 μεζονετες κολλητα,80τετραγωνικα η καθε μια (160 συνολικα).ημιυπογειο -ισογειο-οροφος.
  περιπου ποσο θα μας βγει ο προυπολογισμος δηλαδη υπαρχει τροπος να ελεγξουμε αν λεει αληθεια ο μηχανικος και αν ναι,αν μπορειτε να μου πειτε ποσο περιπου θα ειναι ο προυπολογισμος.σας ευχαριστω εκ των προτερων

  1. To κόστος της κατασκευής που μας περιγράφετε, θα ανέλθει σε περίπου 230-250 χιλ. ευρώ για μία μέση κατασκευή, και περιλαμβάνει όλες τις σχετικές δαπάνες, δηλ.: άδεια και χωματουργικά, περιβάλλων χώρος και διαμορφώσεις και ΙΚΑ.
   Φυσικά το συνολικό κόστος θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των δευτερευόντων υλικών (μπαταρίες, πατώματα, διακόπτες, είδη υγιεινής κ.λ.π.) τα οποία χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα καθώς και πολλές άλλες λεπτομέρειες τις οποίες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

 16. θελω να ρωτησω το εξης: εφοσων υπάρχει ο φερων οργανισμος, αν θελω να προχωρησω σε αποπερατωση εργασιων, ποιο ειναι το κοστολογιο για πειπου 145 τ.μ. που περιλαμβανουν 3 μονοχωρα διαμερισματα? (μεση κατασκευη – εκμεταλλευση)

  ευχαριστω!!

 17. καλησπέρα, ξεκιναω να ετοιμασω μια μικρη μεζονετα που μου αφησαν οι γονεις μου.εκ πρωτης μου ειπαν οτι πρεπει να ερθουν και να σκαψουν στο κηπο ετσι ωστε να μπει ο βοθρος πρωτα.θελω να ρωτησω ποσο περιπου θα μου κοστισει οοολο αυτο:σκαψιμο και αγορα βοθρου.
  ευχαριστω!

 18. ποια η διαφορα σιδηρου τυπου s500 με B500c???

  1. Πρακτικά είναι ακριβώς ή ίδια ποιότητα οπλισμού

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.