Τούβλο ή Τουβλίνα

Τα δύο υλικά είναι αρκετά διαφορετικά παρά την ομοιότητά τους στο χρώμα και το ορθογωνικό σχήμα.Το παλιό καλό τούβλο χρησιμοποιείται με απόλυτη επιτυχία εδώ και πολλά-πολλά χρόνια και στην Ελλάδα και είναι το κυρίαρχο υλικό για κατασκευή τοιχοποιίας σαν οργανισμού πλήρωσης (δηλ. σε σπίτια με σκελετό, συνήθως από οπλισμένο σκυρόδεμα). Στους εξωτερικούς τοίχους βάζουμε διπλή σειρά με κενό ανάμεσά τους, όπου τοποθετείται η θερμομόνωση του τοιχίου. Η συνταγή είναι πετυχημένη και δοκιμασμένη. Το υλικό είναι διαδεδομένο και κανείς δεν δυσκολεύεται να βρεί το ίδιο, τα συμπαραμαρτούντα του καθώς και τεχνίτες για να το δουλέψουν με ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια ο τοίχος θα πρέπει να σοβατιστεί και μετά να βαφτεί. Τελειώσαμε!

Πρόσφατα “πετάξαμε το γάντι” σ’αυτή τη μέθοδο για τοιχοποιία προτείνοντας στην θέση της τη γυψοσανίδα και την τσιμεντοντοσανίδα (βλ. σχετικά άρθρα μας εδώ, εδώ κι εδώ).

Η τουβλίνα είναι ένα μεγαλύτερο και συνήθως ανθεκτικότερο τούβλο, που προσφέρεται σε αρκετά διαφορετικά μεγέθη που συνήθως έρχεται να καλύψει ένα άλλο κομμάτι της αγοράς, καθώς προσφέρεται για:

 1. τοιχοποιία από μία σειρά τούβλων χωρίς άλλη μόνωση. Όλη η μόνωση παρέχεται από το πάχος της τουβλίνας και τα μικρά διαμερίσματα αέρα κάνουν αρκετά καλή δουλειά,
 2. τοιχοποιία από μία σειρά τούβλων με εξωτερική θερμομόνωση (συχνά αποκαλούμενη και θερμοπρόσοψη),
 3. φέρουσα τοιχοποιία για κατασκευές χωρίς σκελετό.

Μπορούμε να πούμε ότι τούβλα και τουβλίνες δεν είναι απευθείας ανταγωνιστικά υλικά. Εξηγούμαστε: σαν υλικό αυτό το ίδιο, το τούβλο είναι αρκετά οικονομικότερο. Εάν έχετε αποφασίσει ότι η μόνωση των τοιχίων σας θα είναι μέσα στα τοιχία, τότε δεν μπορείτε να επιλέξετε τουβλίνα καθώς το πάχος του διπλού από τουβλίνα τοίχου θα είναι απαγορευτικά μεγάλο. Εάν (από την άλλη) έχετε αποφασίσει να κάνετε θερμοπρόσοψη, τότε το τούβλο δεν προσφέρεται και μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε την τουβλίνα (ενδεχομένως κι άλλες λύσεις). Σ’ αυτή την περίπτωση η λύση της διπλής σειράς από 12οπα τούβλα είναι περιττά ακριβή και σπάταλη από πλευράς συνολικού πάχους τους τοίχου, ενώ η μονή σειρά από 12οπα δίνει μάλλον πολύ λεπτό τοίχο.

Κάντε από την αρχή σωστό Προϋπολογισμό.
Ενημερωθείτε για όλες τις τιμές στο Τιμολόγιο της Οικοδομής.

Μετρήσαμε λοιπόν, το κόστος του υλικού τούβλου και του υλικού τουβλίνα και βρήκαμε ότι σαν υλικό (κατ’ όγκον) η τουβλίνα κοστίζει στην καλύτερη περίπτωση λίγο ακριβότερα απ’ ότι το τούβλο και στην χειρότερη έως και 10% ακριβότερα. Όταν όμως προσθέσεις και τη λάσπη (το συνδετικό κονίαμα) τότε το χτίσιμο με τουβλίνα στοιχίζει τουλάχιστον 10% ακριβότερα (κι ανεβαίνει ανάλογα με το μέγεθος της τουβλίνας). Τονίζουμε ότι αυτό ισχύει για σύγκριση τοίχου μονής σειράς με τουβλίνα ή τούβλο. Επίσης, υπογραμμίζουμε την “ακαδημαϊκή” αξία αυτής της σύγκρισης, καθώς η επιλογή του ενός ή του άλλου υλικού, θα πρέπει να γίνει με άλλα κριτήρια κι όχι το κόστος.

Όπως πάντα το αρχείο XL, είναι δικό σας αρκεί να μας το ζητήσετε (ακριβώς από κάτω στα σχόλια).  Το e-mail σας (που μας είναι απαραίτητο για να σας στείλουμε το αρχείο) θα είναι κρυφό και δεν θα φαίνεται παραμόνο σε μας ενώ υποσχόμαστε να το φυλάξουμε ως “κόρη οφθαλμού” και να μην το δώσουμε σε κανέναν.

112 σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

 1. Καλησπέρα πολύ χρήσιμο site πολλά συγχαρητήρια.
  Αν σας είναι εύκολο παρακαλώ όπως μου στείλετε το xls

 2. Καλησπερα.ειναι οικονομικοτερο να χτισω εξωτερικους τοιχους με διπλη σειρα απο 12οπο τουβλο ή μονο τοιχο με τουβλινα διαστασεων 18-18-32?
  Θα εφαρμοσω θερμοπροσοψη.Αν χρησιμοποιησω τουβλινα διαστασεων 18-15-32 θα εχω καποιο προβλημα οσον αφορα το παχος του τοιχου?

  Η αδεια εχει εκδοθει το 2007 και εχω φτιαξει τον σκελετο.Ανηκω στην κατηγορια ωστε να αποφυγω τον ΦΠΑ συμφωνα με τις νεες διαταξεις?
  Στειλτε μου σας παρακαλω και το αρχειο.

  Ευχαριστω πολυ.

  1. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον μηχανικό σας.

 3. Θα μπορούσατε να μου στείλετε το αρχείο ευχαριστώ
  εκ των προτέρων

  Συγχαρητήρια για την εξαίρετη δουλειά

 4. Πολύ χρήσιμη δουλειά σας ευχαριστώ πολύ για το αρχείο

 5. Πολύ καλή δουλειά αν μπορείτε μου στέλνετε το excel

 6. Θα μπορούσα να έχω το Excel. καθώς επίσης και μια πρόταση όταν θα επενδύσω με πέτρα εξωτερικά μέχρι τι βαρος επένδυσης συνίσταται να χρησιμοποιήσω απλό τούβλο και ΄χοι τουβλίνα

  Ευχαριστώ

  Απ.: θα πρέπει να ρωτήσετε τον μηχανικό σας.

 7. Παρακαλώ να μου αποστείλετε το αρχείο excel για το τούβλο και τη τουβλίνα.
  Σας ευχαριστώ.

 8. Καλησπέρα. Θα μπορούσατε να μου στείλετε το αρχείο; Ευχαριστώ!

 9. Πολύ ενδιαφέρον. Μπορείτε να μου στείλετε το xls αρχείο?

  Ευχαριστώ

 10. Γεια και χαρά σας.

  Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να κανω μια ερωτηση ελπίζοντας να βγω από το αδιέξοδο που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή.

  Σκέφτομαι να χτίσω ένα σπίτι αποφεύγοντας τα πολλά μπετά και αν δυνατόν και τις κολώνες, τα δοκάρια κλπ.
  Αλλά πάλι δεν ξέρω αν θα ήταν σωστό και ασφαλές ο αποκλεισμός αυτών τελείως.

  Το σπίτι που θέλω να φτιάξω θα είαι 60-65 τ.μ.

  Σκέφτομαι λοιπόν να κατασκευασω μια πλατφόρμα, να κατασκευάσω 5-6 κολώνες πάχους 25 εκατοστών και στη συνέχεια να χτιστούν οι εξωτερικοί τοίχοι με ορθομπλόκ πάχους 25 εκατοστών εφοδιασμένο και με μόνωση. [να κατασκευάσω, εννοώ τον μηχανικό. Δεν έχω σχέση με το αντικείμενο]
  Έτσι το ορθομπλόκ θα έρθει στην ίδια ευθεία με τις κολώνες.

  Θα ήθελα την άποψή σας για την κατασκευή με ορθομπλόκ, καθώς και τη συμβουλή σας όσον αφορά την κατασκευή πλακας, δεδομενου ότι κάποια στιγμή πιθανόν να κατασκευαστεί και σκεπή. Σε άλλη περίπτωση αν εσταθεί η κατασκευή χωρίς κολωνες, αλλά με τη χρήση [ή όχι;;] πρεκιών και σε ποιά περίπτωση μπορώ να ρίξω πλάκα ή απευθείας σκεπή.

  Αυτό που σας ζητάω φαίνεται να είναι τεχνική μελέτη. Συγγνώμη για το μέγεθος του κειμένου.

  Eυχαριστω προκαταβολικά για το χρόνο σας.

  Προσπαθώ εδώ και καιρό να βρω ιδέες που θα ικανοποιήσουν πιθανόν την επιθυμία μου, χωρίς βεβαια να έχω γνώσεις , με βασικότατο κριτήριο το κόστος και με μόνο όπλο τον ενθουσιασμό μου [ο οποίος βέβαια δεν οδηγεί και πάντα στο σωστό]

  Θα ήθελα αν είναι δυνατόν να λάβω και το αρχείο excel

  Με εκτίμηση,

  Γιάννης Ιωαννίδης

   • Δημήτρης Παλαιολόγος on 12/06/2017 at 5:44 am
   • Απάντηση

   Μπορείτε να χτίσετε με λιγότερα μπετά χρησιμοποιώντας αυτό που λέμε “φέρουσα τοιχοποιία”. Δηλ. η τοιχοποιία θα φέρει τα φορτία κι έτσι κολόνες και δοκάρια θα αντικατασταθούν από την τοιχοποιία. Οπωσδήποτε θα ξεκινήσετε από μία πλάκα μπετόν σαν βάση της οικοδομής. Θα ακολουθήσει η τοιχοποιία και θα τελειώσετε με άλλη μία πλάκα μπετόν σαν οροφή της οικοδομής. Φυσικά πάνω στην πλάκα από μπετόν μπορεί να κατασκευαστεί και σκεπή.
   Το υλικό ορθομπλόκ δεν το γνωρίζω. Αν είναι πορομπετόν (π.χ. YTONG, Αλφαμπλόκ), είναι φυσικά κατάλληλο.
   Σε κάθε περίπτωση, από στατικής πλευράς, η φέρουσα τοιχοποιία μπορεί να είναι ακόμα και από κοινά τούβλα, αρκεί ο στατικός να το έχει μελετήσει έτσι.
   Μιλήστε με τον μηχανικό σας. Για μία τέτοια (σχετικά μικρή) καταστκευή, η φέρουσα τοιχοποιία είναι μία καλή λύση και πιθανότατα να σας το προτείνει κι ο ίδιος.

 11. παρα πολυ χρησιμο θα ηθελα παρακαλω πολυ το excel !

 12. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Θα ήθελα το excel.

  Ευχαριστώ!

 13. Μπράβο σας για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
  Θα ήθελα κι εγώ το αρχείο.

 14. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟ EXCEL

 15. Παρακαλώ στείλτε μου το excel.

  Τελειώνουν τα μπετά και καθότι αποφάσισα να βάλω θερμοπρόσοψη ψάχνω πώς να χτίσω τους τοίχους μου

 16. παρακαλω θα ηθελα κ εγω τοαρχειο. ευχαριστω…

 17. Γειά σας θα ήθελα και εγώ το αρχείο excel

 18. Αν σας ειναι ευκολο στειλτε μου το αρχειο excel. Ευχαριστώ.

 19. Μπράβο σας για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
  Θα ήθελα κι εγώ το αρχείο.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 20. Πρόκειται να χτίσω ένα ισόγειο σπίτι 65 τμ χωρίς υπόγειο και χωρίς σοφίτα.
  Θα ήθελα να σχολιάσετε τις 2 λύσεις που έχω με κριτήριο την προσπάθεια μείωσης του
  κόστους κατασκευής χωρίς όμως αυτό να λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας κατασκευής.
  α) Θεμέλια από μπετόν και στην συνέχεια τοιχοποιία χωρίς σκελετό από τουβλίνα με εξωτερική μόνωση και φυσικά μπαίνει και το ερώτημα της σκεπής εδω…
  β) Σκελετός και θεμέλια από μπετό και τοιχοποιία με διπλή σειρά τούβλων με εσωτερική μόνωση κατά τον παραδοσιακό τρόπο.

   • Παναγιώτης μηχανικός on 03/11/2015 at 6:57 pm
   • Απάντηση

   Η πρώτη λύση είναι οικονομικότερη. Η τοιχοποιία δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει με τουβλίνα. Για ένα μικρό επίπεδο, μπορεί να γίνει φέρουσα τοιχοποιία με διπλή σειρά τούβλων και μόνωση. Από πάνω πλάκα από μπετό.

   Το καλύτερο είναι να μιλήσετε με το μηχανικό σας.

   1. Αυτό αντίκειται στους ευρωκώδικες, αν δεν κάνω λάθος.

    Απ: υπάρχουν πολλά είδη τουβλίνας. Δεν έχουν όλα τις ίδιες προδιαγραφές.

 21. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΣΑΙΤ.
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΒΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΒΛΙΝΑ.

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

 22. Καλησπέρα σας. Μόλις αγόρασα ένα διαμέρισμα στα μπετά και ψάχνω να βρω πως να φτιάξω την εξωτερική τοιχοποιία. Με διπλή σειρά τούβλων και μόνωση ανάμεσα ή με μονή με τουβλίνα και εξωτερική θερμοπρόσοψη? Προσωπικά βλέπω την δεύτερη επιλογή ως καταληλότερη για καινούρια οικοδομή τόσο από θέμα απόδοσης όσο και οικονομίας τελικά. Όσον αφορά την στατικότητά σε περίπτωση σεισμού ποιος τρόπος είναι καλύτερος?
  Παρακαλώ τα φώτα σας.

  Επίσης αν γίνεται να μου στείλετε το excel…

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέων

  Απ: Η θερμοπρόσωψη είναι ακριβότερη αλλά καλύτερη μόνωση. Το επιπλέον αρχικό κόστος θα αποσβεστεί ταχύτερα.

  Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κι άλλοι παράγοντες. Π.χ. εάν πρόκειται για πολυκατοικία, θα βάλει (ή έχει βάλει) όλη η πολυκατοικία θερμοπρόσωψη? Υπάρχει χώρος ώστε να καλυφθούν και τα μπετά μ’αυτήν?

  Βάζοντας τουβλίνα αντί για διπλή σειρά τούβλων, μάλλον θα δημιουργηθούν “δόντια” κάτω από τα δοκάρια και στις κολόνες στο εσωτερικό του διαμερίσματος. Είναι κάτι τέτοιο επιθυμητό?

  Σε ότι αφορά στην αντοχή τους στο σεισμό, αμφότερα έχουν αποδείξει την αξία τους αρκεί η κατασκευή να γίνει όπως πρέπειχρειάζομαι σενάζ όταν χτίζω με τουβλίνα?.

 23. αν γινεται θα το ηθελα κ εγω το αρχειο,ευχαριστω

 24. Σας παρακαλώ να μου στείλετε κι εμένα το Excel.
  Ευχαριστώ

 25. Αν γίνεται να μου στείλετε και εμένα το αρχείο.
  Ευχαριστώ!

 26. Γεια σας. Θα μου ηταν πολυ χρησιμο το αρχειο αν μπορουσατε να μου το στειλετε. Το ορθομπλοκ μπορει να θεωρηθει πως συμπεριφερεται αναλογα; Ισχυει πως δεν χρειαζεται σεναζ στο κτισιμο εστω για το 25αρι;

  Απ: Δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει. Φαίνεται πως δεν χρειάζεται αλλά το λέμε με κάθε επιφύλαξη αφού δεν το ξέρουμε το υλικό. Ξέρουμε, ωστόσο, ότι το υλικό χρησιμοποιείται συχνά στο εξωτερικό (βόρεια Ευρώπη και αλλού). Πολύ σημαντικό είναι να το ξέρει ο τεχνίτης που το τοποθετεί. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι προτείνει ο προμηθευτής του υλικού για σφήνωμα. Δεν γνωρίζουμε αν θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει ανάλογη συμπεριφορά. Μοιάζει με τουβλίνα αλλά κατ’αρχήν θα λέγαμε ότι έχει διαφορές.

 27. Καλησπέρα. Θα είμουν ευγνώμων αν μου στείλεται το αρχείο.

  Ευχαριστώ

  Δημήτρης

 28. Πολύ ενδιαφέρουσα η σύγκριση…συγχαρητήρια για την ανάρτηση και τη δουλειά σας. Θα ήθελα και εγώ παρακαλώ το xls.

 29. Εξαιρετική δουλειά!

  Θα μπορούσατε να μου στείλετε κι εμένα το αρχείο XL?

  Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά

 30. μολις τελειωσα τα μπετα και θα κανω εξωτερικη θερμομονωση.το ακινητο ειναι στην κλιματικη ζωνη β(Πορος).ειναι καλυτερα να χτισω με 6οπο ή 12οπο τουβλο?τα τουβλα πρεπει να χτιστουν οριζοντια(πλακε) ή καθετα(παραδοσιακο χτισιμο)?
  ευχαριστω πολυ.

  1. Oso pio hontro to touvlo toso kalyteri i monwsi. Omws oso pio hontro to touvlo, toso perissotera hamena tetragwnika metra.

 31. Παρακαλώ στείλτε μου το excel.

  Τελειώνουν τα μπετά και καθότι αποφάσισα να βάλω θερμοπρόσοψη ψάχνω πώς να χτίσω τους τοίχους μου.
  Αν έχετε και συγκριτικά δεδομένα με πορομπετόν ακόμα καλύτερα!

  Ευχαριστώ πολύ,
  Θοδωρής

 32. θα ήθελα το αρχείo excel Ευχαριστώ πολλη

 33. parakalo stilte moy to arxeio xl efxaristo

 34. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΟΥ ΤΟ XL ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΒΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΒΛΙΝΑ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΛΛΟ XL, ΓΙΑ ΚΤΗΣΙΜΟ ΤΟΙΧΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΛΕΤΟ ΓΙΑ ΙΣΟΓΕΙΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥΒΛΙΝΑ Ή ΤΣΙΜΕΝΤΟΛΙΘΟ Ή YTONG ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 35. καλησπέρα!θα μπορούσατε να μου στείλεται το αρχείο με τις πληροφορίες; θα με ενδιέφεραι η σύγκριση που κάνετε.

  Σας ευχαριστώ.

 36. Συγχαρητήρια! Σας παρακαλώ πολύ να μου στείλετε και εμένα το αρχείο.

  Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω, αντί τουβλέτας αν έκτιζε κανείς με αλφαμπλοκ, ποιά τα μειονεκτήματ ακαι τα πλεονεκτήματα;

 37. Nα είστε καλά για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες!
  παράκληση για το αρχείο κι απο μένα

 38. Αν είναι δυνατό θα ήθελα το αρχείo excel. Ευχαριστώ.

 39. Παιδιά πολυ καλή δουλειά!!! Ερώτηση:
  Μπορεί να χτιστεί τουβλίνα 20x14x33 για εξωτερικη τοιχοποιια με θερμοπροσοψη βάζοντας κατα μήκος το 33 (λογικό) κατα ύψος το 20 και κατα πάχος τοίχου το 14; Υπάρχει κίνδυνος αν δηλαδή είναι όρθιο κι οχι ξαπλωτό; έχω 14άρι τοιχο συν θερμοπρόσοψη…
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων…
  υ.γ. θα ήταν εφικτό να μου στείλετε το xl;

  Απ: κατά τη γνώμη μας κανένας κίνδυνος γιατί λογικά οι τοίχοι δεν φέρουν φορτία. Αυτή τη δουλειά την κάνει ο σκελετός.

  Ωστόσο, αν πρόκειται για φέρουσα τοιχοποιία τότε δεν ισχύει καθόλου αυτό που λέμε προηγουμένως. Τότε μάλλον θα χρειαστεί υπολογισμός.

  Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεννοηθείτε με τον επιβλέποντα μηχανικό! Μην κάνετε τέτοιες αλλαγές χωρίς την έγκρισή του.

 40. Παρακαλώ να μου αποστείλετε το αρχείο

 41. Μπράβο, πολύ καλή δουλειά..Συνεχίστε ειδικά αυτά τα δύσκολα χρόνια που ο καθένας μετρά διαφορετικά το πως θα χτίσει, αν θα μπορέσει να χτίσει και το πως θα μειώσει το κόστος….
  αν σας είναι εύκολο στείλτε το αρχείο
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 42. Θα ήθελα το αρχείο σε excel.Εύχαριστώ

 43. καλησπέρα!θα μπορούσατε να μου στείλεται το αρχείο με τις πληροφορίες; θα με ενδιέφεραι η σύγκριση που κάνετε.

  Σας ευχαριστώ.

 44. Θα ήθελα το αρχείο…Εύχαριστώ

 45. ευχαριστω

 46. άριστη δουειά, συνεχίστε…
  παράκληση για το αρχείο κι απο μένα
  vabi

 47. Πολύ ενδιαφέρουσα η σύγκριση που κάνετε. Θα μπορούσατε να μου αποστείλετε το αρχειο xls?.
  Ευχαριστώ.

 48. αν σας ειναι ευκολο στειλτε μου το αρχειο σε excel.
  κανετε ενδιαφερουσα δουλεια και σιγουρα μας χρειαζετε.

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.