Τούβλα VS Γυψοσανίδες Νο2

Στην προηγούμενη μελέτη είχαμε υπολογίσει το κόστος ενός τοίχου από μία σειρά 12-οπων τούβλων με έναν τοίχο από γυψοσανίδες. Αυτό είναι το είδος της τοιχοποιίας που χρησιμοποιούμε για εσωτερικούς τοίχους. Τώρα υπολογίζουμε το κόστος κατασκευής ενός εξωτερικού τοίχου.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε 2 σειρές από 12-οπα τούβλα με κενό ανάμεσά τους. Το κενό είναι τουλάχιστον 8εκ. ώστα να χωράει 5εκ. πολυστερίνη και ένα μικρό κενό αέρα. Οι δύο σειρές από τούβλα, στην συνέχεια σοβατίζονται σε 2 συνολικά πλευρές.

Στον υπολογισμό αυτό δεν λήφθηκε υπόψη η μόνωση, καθώς είναι ένα στοιχείο κοινό στην περίπτωση του τούβλου ή της γυψοσανίδες (δηλ. θα επιβαρύνει εξίσου τις δύο επιλογές).

Το συμπέρασμα είναι ότι 1μ² τοίχου από 2 σειρές τούβλα με τα σενάζ του, το σοβάτισμά του και φυσικά τα ένσημα που του αναλογούν θα μας κοστίσει περίπου 54ε ανά μ². Είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος ενός αντίστοιχου εξωτερικού τοίχου φτιαγμένου από τσιμεντοσανίδα στην εξωτερική πλευρά και μία ή 2 γυψοσανίδες στην εσωτερική, θα κοστίσει 9 τουλάχιστον ευρώ λιγότερο ανά μ². (Βρείτε στο Τιμο-λόγιο τις τιμές για τις γυψοσανίδες). Για να το πω διαφορετικά, έχουμε τουλάχιστον 15% οικονομία χρησιμοποιώντας γυψοσανίδες.

Όπως και στην προηγούμενη μελέτη, δεν έχω υπολογίσει το κόστος αποκομιδής των περισσότερων μπαζών που έχει κανείς χτίζοντας με τούβλα και σοβά, σε σχέση με τα ελάχιστα σκουπίδια που δημιουργούν οι γυψοσανίδες.

Όμως τώρα έχω παραλείψει κι ένα ακόμα κόστος που επιβαρύνει τα τούβλα: Το ελάχιστο πάχος του τοίχου από τούβλα είναι αρκετά μεγαλύτερο από εκείνο του τσιμεντο-γυψο-σανιδένιου τοίχου.  Στην καλύτερη -για το τούβλο- περίπτωση, το πάχος είναι 10εκ. μεγαλύτερο. Συνεπώς για ένα περίγραμμα εξωτ. τοιχοποιίας 40μ, αυτά τα 10 εκ. μεταφράζονται σε 4 μ². Αν το καθένα απ’ αυτά τα μ² έχει αξία 1000€, τότε μιλάμε για 4000 ευρώ ακόμα. Γιαυτόν που κάνει μία κατασκευή για να την πουλήσει, αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που χάνεται από τη στιγμή που πουλάει με βάση τα μεικτά μ² της κατασκευής. Ωστόσο για τον ιδιοκτήτη, τα τετραγωνικά που έχουν αξία είναι τα οφέλιμα!

Κάντε από την αρχή σωστό Προϋπολογισμό.
Ενημερωθείτε για όλες τις τιμές στο Τιμολόγιο της Οικοδομής.

Τέλος, ένα ακόμα πλεονέκτημα της λύσης γ/σ σε σχέση με τα τούβλα είναι ο χρόνος. Μάλλον η μέθοδος αυτή απαιτεί λιγότερο χρόνο υλοποίησης και αυτό το πλεονέκτημα μετατρέπεται επίσης σε χρήμα (γ/σ σε σχέση με τούβλα και σοβάδες).

Αν θα θέλατε να πάρετε το αρχείο Excel ώστε να το επεξεργαστείτε ο ίδιος (ή η ίδια), δεν έχετε παρά να μας το ζητήσετε (στα σχόλια, λίγο πιο κάτω) και εμείς θα σας το στείλουμε (φυσικά χωρίς καμμία υποχρέωσή σας). Το e-mail σας (που μας είναι απαραίτητο για να σας στείλουμε το αρχείο) θα είναι κρυφό και δεν θα φαίνεται παραμόνο σε μας ενώ υποσχόμαστε να το φυλάξουμε ως “κόρη οφθαλμού” και να μην το δώσουμε σε κανέναν.
Αν έχετε σχόλια ή παρατηρήσεις, τα περιμένουμε.

111 σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

 1. Θα μπορουσα να εχω το αρχειο σας παρακαλω?

 2. Πολύ χρήσιμη δουλειά ευχαριστώ πολύ για το αρχείο

 3. Θα ήθελα και εγώ το αρχείο αν είναι εφικτό.

  Επίσης θα ήθελα την άποψη σας για την χρήση τσιμεντοσανίδας εξωτερικά με 2πλη γυψοσανίδα εσωτερικά σε καινούρια διώροφη κατασκευή με σκελετό από μπετό. Πέρα του όποιου οικονομικού οφέλους, θα λέγατε πως σε βάθος χρόνου είναι αντίστοιχη σε ποιότητα και ξεγνοιασιά λύση με αυτή της παραδοσιακή τοιχοποιίας; Η μονή εξωτερική τσιμεντοσανίδα θα έχεις την ίδια αντοχή στον χρόνο, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με παραδοσιακό σκελετό και όχι μεταλλικό;
  Τέλος έχω δει ότι η συγκεκριμένη λύση έχει και πιο περίπλοκους σχηματισμούς (πχ 2 μεταλλικοί σκελετοί, ενδιάμεσες γυψοσανίδες ή τσιμεντοσανίδα κτλ). Αυτές σε τι εξυπηρετούν και πότε είναι απαραίτητες;

 4. Θα ήθελα και εγώ να πάρω το αρχείο με το Τούβλα VS Γυψοσανίδες Νο2

 5. Θα ήθελα και εγώ το αρχείο.

 6. Παρακαλω στειλτε μου και εμενα το excel σας Ευχαριστω

 7. Καλημέρα σας,

  Παρακαλώ αν είναι εύκολο στείλτε μου το excel με το Τούβλα VS Γυψοσανίδες Νο2.

  Ευχαριστώ.

 8. Καλημέρα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή ιστοσελίδα σας. Θα ήθελα και εγώ να πάρω το αρχείο με το Τούβλα VS Γυψοσανίδες Νο2
  Ευχαριστώ εκ τον προτέρων..

Leave a Reply

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.