Ξεχάστε τα υπόγεια στο εξής!

Με βάση το νόμο (1) που ψηφίστηκε πρόσφατα για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων,  και που ανάμεσα σε άλλα επιφέρει και κάποιες αλλαγές στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), νομίζω ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τα υπόγεια στις νέες οικοδομές.

Ας δούμε γιατί:

Ο νέος νόμος ορίζει ότι το μέγιστο ύψος που μπορεί ένα υπόγειο να εξέχει από τον οριστικά διαμορφομένο περιβάλλοντα χώρο, είναι 80εκ.

  1. Τα δοκάρια ενός υπογείου είναι συνήθως 60εκ.. Φυσικά, δεν επιτρέπεται να σπάσεις ένα δοκάρι για να βάλεις παράθυρο. Άρα θα ξεκινήσεις κάτω από το δοκάρι. Δηλ. 80-60=20.
  2. Τα κασώματα των περισσοτέρων παραθύρων είναι 8εκ.. Επομένως, θα έχουμε ένα κάσωμα στην πάνω πλευρά του παραθύρου κι άλλο ένα στην κάτω. Αυτό μας κάνει 2 Χ 8=16εκ.. Αφαιρώ από τα 20εκ. κι έχω: 20-16=4εκ.. Τόσο περισσεύει για το τζαμιλίκι που θα φωτίσει το υπόγειο (2).

Δηλ. το μέγιστο ύψος του καθαρού παραθύρου (μόνο τζάμι) θα είναι 4εκ..

Ο εξαερισμός θα είναι πιο τυχερός γιατί θα έχει σχεδόν όλα τα 20εκ. (δηλ. κάσωμα και τζαμιλίκι).

Βέβαια καθώς δεν περισσεύει καθόλου ύψος για προστασία από τα νερά της βροχής, αυτά θα περνούν ανεμπόδιστα στο εσωτερικό του υπογείου μας (συνήθως αφήνουμε 10-20εκ. από το ύψος του χώματος μέχρι τη μαρμαροποδιά για προστασία από τα νερά της βροχής).

Προφανώς ένα υπόγειο που δεν μπορεί να φωτιστεί φυσικά και συγχρόνως δεν μπορεί να εξαεριστεί, μετά από κάποιο διάστημα, θα αποχτήσει μούχλα και μυρωδιές.

Ας μην είμαστε όμως απόλυτοι. Υπάρχει λύση: θα μπορούσε να γίνει κάποιος φωταγωγός.

Αυτά όλα θα γίνουν αν τηρήσουμε το νέο νόμο (ούτε που μας περνάει από το μυαλό να κάνουμε το αντίθετο).

(1) Νόμος 3775/ΦΕΚ Α122/21-7-2009, άρθρο 41, Παράγραφος 2 (θέλετε να σας το στείλουμε σε PDF? Ζητήστε τό μας μ’ ένα e-mail).

(2)  Λάβετε υπόψη σας ότι μέχρι τώρα έχουμε ξεχάσει να συμπεριλάβουμε 2-3εκ. για το πάχος του σοβά κάτω από το δοκάρι. Ας πούμε λοιπόν ότι πρόκειται για εμφανή μπετά που δεν θα σοβατιστούν. Ακόμα κι έτσι -όμως- η ψευτόκασσα που συνηθίζεται στα παράθυρα έχει κάποιο πάχος που επίσης δεν λάβαμε υπόψη μας στον υπολογισμό. Ας πούμε λοιπόν και γιαυτήν ότι θα είναι μέσα στο εμφανές μπετόν (δεν το έχουμε ξανακάνει).