Νέα Αύξηση της τιμής του οικοδομικού χάλυβα, 6-5-2009

Παρά την (κατά γενική ομολογία) καθισμένη αγορά των κατασκευών, τα εργοστάσια παραγωγής χάλυβα επέβαλαν από σήμερα και νέα αύξηση της τιμής του κατά περίπου 30ε/τόνο. Η αύξηση αυτή (που είναι ισόποση για κολωνοσίδερα και μανδύες) είναι ποσοστιαία της τάξης του 7%. Αυτό μεταφράζεται σε μία κατά 1% (περίπου) αύξηση του συνολικού κόστους μίας κατασκευής (ο χάλυβας συμμετέχει κατά περίπου 1/3 στο κόστος του σκελετού μιας οικοδομής, που αποτελεί περίπου το 1/4 του συνολικού κόστους κατασκευής).

Η τιμή του χάλυβα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συνεχίζουν να ισχύουν  όσα γράψαμε σε προηγούμενες αναφορές μας στα “Νέα της Αγοράς”. 

Δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπέρασμα για την πορεία του στους επόμενους μήνες. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μακροχρόνια τάση είναι ανοδική!

Δεν ξέρω ποιό είναι το κόστος παραγωγής του στα εργοστάσια. Πιστεύω πως είναι ψηλότερο από τις τωρινές τιμές. Αν αληθεύει αυτή η εκτίμηση, τότε αποκλείεται να συνεχίσει για πολύ ακόμα να πουλιέται σ’ αυτές τις τιμές. Αυτό που θα γίνει -μάλλον- είναι να σταματήσει να λειτουργεί κάποιο εργοστάσιο. Συνήθως το λιγότερο ανταγωνιστικό θα κλείσει πρώτο. Τότε οι -ήδη- ολιγοπωλιακές συνθήκες της Ελληνικής αγοράς θα γίνουν “ολιγοπωλιακότερες”. Σαν συνέπεια, αυτοί που θα παραμείνουν στην αγορά θα έχουν την δυνατότητα να την ελέγξουν σε μεγαλύτερο βαθμό (προς όφελός τους).


Καλέστε μας στο 210 – 60 36 270 για μία προσφορά. Χάλυβας Sidenor στις καλύτερες τιμές με άριστους τεχνίτες.